EDUCACIÓ - 27/12/2018

Arbúcies implanta la primera fase del nou model de menjadors escolars

El projecte està en marxa a la llar d’infants i a l’Escola Vedruna i el proper curs arribarà a l’Escola Dr. Carulla

L’Ajuntament d’Arbúcies, en coordinació amb els equips directius dels centres i les AMPA del municipi ha iniciat aquest curs la primera fase del nou model de menjadors escolars i que modifica substancialment el model anterior. Fins ara, els menjadors escolars arbuciencs estaven gestionats, de manera íntegra, per l’empresa Eurest per mitjà d’una concessió administrativa adjudicada pel Consell Comarcal.

Amb l’objectiu de construir un nou model, el passat mes de gener es va constituir la Comissió municipal de menjadors. Aquest espai de treball ha permès dissenyar el nou model que ja s’ha iniciat a la llar d’infants municipal El Jardinet i l’Escola Vedruna. En aquest primer trimestre, s’ha donat servei a una mitjana de 60 alumnes diaris amb 3.200 menús servits en aquest període. Això suposa un increment d’alumnes, usuaris del servei, d’un 15 per cent respecte del mateix trimestre del curs anterior.

Paralel·lament, s’han generat nous llocs de treball amb la contractació d’una cuinera i dues monitores de reforç, que se sumen a l’equip de tres persones que donaven servei als menjadors en el curs precedent. Tot plegat, un equip de cinc persones amb el suport de docents en el cas d’El Jardinet. El nou model ha permès reduir el cost per a les famílies entre un 2 i un 5 per cent , en funció de cada cas.

La gestió quedarà en mans de la competència municipal i es cogestiona amb empreses del tercer sector o de l’economia social i cooperativa, en aquest cas amb la cooperativa d’inserció laboral Sambucus.

L’exigència inicial del nou projecte és treballar amb productes de proximitat i de temporada. Progressivament, s’aniran introduint productes ecològics fins a un mínim d’un 15 per cent de presència en els menús. S’ha previst una diferenciació en els menús entre la línia de 0 a 3 anys i la resta de centres.

El curs 2019-20 serà el torn de l’Escola Dr.Carulla. En el nou model, es comptarà amb l’actual equip de treballadores de monitoratge i cuina, i es reforçarà el que calgui com ja s’ha fet en els altres centres aquest curs. L’Ajuntament està iniciant els tràmits amb el Consell Comarcal i el Departament per fer el nou conveni.
En el passat consell escolar de l’Escola Dr.Carulla es va aprovar per unanimitat incorporar-se al nou model i donar suport al consistori en totes les gestions necessàries per aconseguir-ho. El proper 29 de gener està prevista una reunió amb els serveis territorials per tal d’iniciar el procés municipalitzador i signar els documents corresponents.
En definitiva, “generem un nou espai de sobirania alimentària amb una gestió més propera i cooperativa. Amb uns productes de més qualitat per a la nostra canalla, més saludables i equilibrats. Amb una baixada de costos per als usuaris. Un servei consensuat amb la comunitat educativa i que era llargament esperat”, comenta el regidor d’Educació, Jaume Salmeron.

Agenda

Cercador