CULTURA - 30/07/2011

La Farga del Roquer s’obre al públic després d’anys d’abandonament

Arbúcies ha inaugurat aquest matí la remodelada Farga del Roquer en un acte simbòlic que ha servit per obrir les portes al públic a un espai fins ara abandonat. La farga esdevindrà a partir d’avui un centre d’interpretació de la riera d’Arbúcies, una peça decisiva per explicar els usos tradicionals de l’aigua i les seves aplicacions industrials, i també per “girar Arbúcies definitivament cap a la riera, en un poble que durant molts anys li havia donat l’esquena”, tal i com ha recordat l’alcalde, Pere Garriga. La renovada Farga del Roquer estarà oberta al públic durant aquests dies de Festa Major, així com els diumenges d’agost, tot i que moltíssimes persones han pogut fer ja un primer tast avui mateix i és que unes dues-centes s’han acostat per veure la inauguració de l’espai.

Els parlaments al jardí dels arboços han precedit la descoberta d’una placa a les portes de l’edifici per part dels mateixos representants polítics. El regidor de Cultura, Albert Mañé, ha presentat l’acte i ha donat la paraula al regidor d’Urbanisme, Antoni Ronda, que ha posat la farga “com a exemple de projecte realitzat per les diferents administracions”, a més d’agrair la tasca realitzada pels equips de govern precedents i a l’anterior alcalde, Roger Zamorano, unes paraules d’agraïment que també ha fet l’actual alcalde, Pere Garriga. El conseller d’organització i entorn del territori del Consell Comarcal de la Selva, Josep Antoni Frias Molina, ha subratllat la feina de l’escola taller en la construcció de la farga, i el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, ha valorat molt positivament “la recuperació de la memòria històrica” que s’ha fet a Arbúcies. L’alcalde, Pere Garriga, ha encoratjat la gent a “viure aquest espai i a fer-se’l seu” i ha anunciat que l’ajuntament treballarà per potenciar la riera “com un eix vertebrador del turisme a la vila” i ha anunciat que “en uns dos anys s’inaugurarà l’edifici de Can Delfí”, actualment en obres.

La Farga del Roquer es va construir entre el 1846 i el 1848 com a farga d’aram, i amb el pas del temps ha tingut diferents usos vinculats a la indústria: adoberia de pell, torneria i, finalment, un espai vinculat a la indústria carrossera. L’interior de la Farga consta de molts atractius: l’audiovisual La memòria de l’aigua amb l’actor Lluís Soler fent de Santiago Rusiñol, dues serradores i una turbina increïble datada del 1934 que es podrà veure en funcionament. El cost de la Farga del Roquer és de 253.577 €, dels quals l’Ajuntament d’Arbúcies n’ha aportat uns 130.000, i la Diputació de Girona uns 120.000 €.

Agenda

Calendari
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Fletxa setmana262728293012
Fletxa setmana3456789
Fletxa setmana10111213141516
Fletxa setmana17181920212223
Fletxa setmana24252627282930
Fletxa setmana31123456
Calendari Municipal d'Activitats

Cercador