CULTURA - 12/09/2012

Pere Garriga es compromet a fer d’Arbúcies un territori català lliure

L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, va prendre el passat dia 10 el compromís de portar una moció al proper ple de l’ajuntament per proclamar el municipi com a territori català lliure, adherint-se al moviment iniciat fa unes setmanes a Sant Pere de Torelló.

Aquest es el text complert del discurs que Pere Garriga va pronunciar en els actes de la Diada, que la Plataforma Unitaria per a la Independència d’Arbúcies va organitzar el passat dia 10 a la Plaça de la Vila.


Bona nit a tothom.

Permeteu-me que us robi cinc minuts del vostre temps en un dia tant assenyalat en el calendari de tots els catalans com és avui, vigília del DIA NACIONAL CATALÀ.

No seré jo qui us faci un discurs encès de frases patriòtiques i d’eslògans independentistes. Hi ha molta gent en aquest país que ho està fent en aquestes diades i són millors que jo, i em mereixen molt de respecte. Els llegireu i escoltareu per tot arreu, sobretot demà. Escoltem-los amb deteniment. Ens ompliran d’elements que ens ajudaran a defensar els nostres arguments.

Però si deixeu-me dir-vos que em sento orgullós de presidir un poble on mai, des de la restauració de la democràcia ha tingut un alcalde que no fos independentista. I això ens ha de fer sentir a tots plegats dignes de ser arbuciencs, ja sigui de naixença o d’acollida. Arbuciencs i arbucienques tots plegats, amb sentiment de pertinença a aquest poble.

El mateix sentiment que tenim pel nostre país, Catalunya, perquè malgrat tot, agradi o no nosaltres som catalans i prou i el nostre país és Catalunya i formem part dels Països Catalans.

Vagi aquest parlament d’homenatge als milers i milers de persones que han treballat, des de fa molts anys, molts i molts anys perquè nosaltres assolim la plena llibertat de decidir com a poble allò que volem ser i fer amb el nostre futur. Aquestes persones es mereixen tot el nostre reconeixement. És impossible recordar tothom, però no oblidem ningú, perquè oblidar és perdre la nostra memòria com a col•lectiu.

Jo no sé què passarà dimecres, si els governants serem capaços de recollir el testimoni que la societat civil ens lliurarà demà al vespre, després de la manifestació multitudinària que s’ha preparat a Barcelona. Espero que sapiguem estar a l’alçada d’allò que el poble, la gent, ens demana.

Però sí que us vull demanar ajut, que estiguem sempre junts en la lluita per aquest noble i just objectiu que és assolir la independència de Catalunya.

Però tinguem clar, molt clar, que per assolir-ho hem de sumar. No ens podem tancar en debats que ara no toquen per veure qui és més independentista, per veure de quin grup polític som, o d’on venim. Els objectius de país, i aquest és el principal en aquests moments si ens en volem sortir com a poble, només s’assoleixen des de la suma. Només podrem aconseguir-ho quan siguem forts, sumant una àmplia majoria.

D’independentistes ho hem de ser tots, cadascú de nosaltres amb el nostre lloc d’origen, amb les nostres propostes ciutadanes, amb la nostra manera d’entendre les coses i veure el món. O aconseguim sumar o una vegada més no serviran de res tants i tants esforços esmerçats en tants i tants anys per tantes i tantes persones.

Per construir un nou estat d’Europa hem agafat arrancada, i ara hi anem llençats. L’independentisme no és la solució a tots els problemes que pateix ara mateix la nostra societat, la crisi i l`atur especialment, però sí que ajudaria molt. La manca de finançament municipal és una altre lacre que arrosseguem des de sempre.

Sé que ara ser independentista és més fàcil que fa trenta, cinquanta o setanta anys. Alegrem-nos-en i donem la benvinguda als que s’han sumat darrerament a la causa. I cerquem noves complicitats, des de l’empatia, des de l’explicació, convencent, parlant. Que els nostres fills se sentin orgullosos dels nostres actes, sobretot quan a l’escola els ensenyin com va anar el procés per crear aquest nou estat d’Europa que es diu Catalunya.

Sé que sovint és difícil no respondre a les provocacions, especialment la que ens venen des dels diferents governs d’Espanya, però ho hem de fer. I no confondre aquests governants amb les persones. A Espanya, hi ha gent de tot, com a tot arreu. Hem de cercar les nostres complicitats més enllà de la Catalunya nord, amb els governs dels països que formen la unió europea, sense la seva ajuda, sense el seu consentiment tampoc ens en sortirem.

La sobirania nacional està en joc i no ens podem permetre el luxe de perdre aquesta partida, perquè ens n’arrepentirem durant molts i molts anys.

Us vull anunciar que ara fa un parell de setmanes l’alcalde de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló es va posar en contacte amb qui us parla. En Jordi Fàbrega, amb qui m’uneix una gran i ferma amistat des de fa molts anys, em va explicar que estava preparant una moció de Declaració d’Independència de Catalunya. En Jordi volia saber si Arbúcies se sumaria a la seva proposta on es demana al parlament de Catalunya que assumeixi, de forma unilateral, la plena sobirania de la nació catalana, en la perspectiva de la constitució d’un estat català lliure, independent, democràtic i social.

En la moció es demana que es convoqui un referèndum perquè la ciutadania pugui debatre, oberta i democràticament aquesta proposta. Això comportarà la creació imminent dels respectius registres civils, mercantils i de la propietat, la creació d’una hisenda pròpia i d’un banc nacional, des del qual es gestionin el règim fiscal i el finançament dels serveis i institucions públics, la constitució d’una administració fiscal i de justícia de Catalunya i l’anunci, a la comunitat internacional, de l’inici del procés d’independència de Catalunya i l’inici de les negociacions corresponents amb Espanya per a la bona resolució de la fase de transició cap al nou estat català.

També es demana la mediació de les institucions internacionals, especialment de la Unió Europea, per garantir un procés democràtic i pacífic, apel•lant a l’esperit cívic i a que prevalguin els ideals de la pau, el treball i la llibertat, l’amistat i la germanor entre tots els pobles del món.

Òbviament la resposta va ser positiva. I us anuncio, anuncio al poble d’Arbúcies que aquesta proposta passarà pel proper ple de la corporació municipal. I tinc el ferm desig de que tots els grups municipals se sumin a la proposta.
El president Macià va dir que hem de voler una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa. I això només s’aconsegueix si som un estat sobirà, amb totes les garanties i que tracta d’igual a igual a la resta de països de la comunitat internacional, que pren decisions sobre els seus recursos pel millor benestar dels seus ciutadans.

Podria afegir moltes més coses, però ja les sabem i coneixem. No les oblidem. Catalunya, el nostre país, ens necessita ara més que mai.

VISCA CATALUNYA LLIURE

Agenda

Calendari
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Fletxa setmana272829303112
Fletxa setmana3456789
Fletxa setmana10111213141516
Fletxa setmana17181920212223
Fletxa setmana24252627282930
Calendari Municipal d'Activitats

Cercador