Santa Maria de Lliors

Dificultat: Mínima.

Durada:
1 hora 15 minuts des del trencant de la pista de Lliors.

Desnivell: 190 m (de 450 m a 640 m)

Distància:
3,9 km des del trencant dela pista forestal de Lliors i 8 km des del centre d'Arbúcies.

La ruta comença a l'alçada del km 3 de la carretera d'Arbúcies a Viladrau, on prenem el trencant a mà esquerra que davalla per una gran pista de terra que comunica l'antic veïnat de Lliors i el Regàs amb el nucli de població de la vila.

El primer tram del camí transcorre per un bosc de suros i alzines que arriben fins a tocar el curs d'aigua de la riera d'Arbúcies, que en aquest punt s'entronca amb el Sot de l'Olivar i el Sot de la Nou.

Continuant per aquesta pista —que segueix, en part, l'antic traçat del camí que unia Arbúcies amb el veïnat del Monjo i de Lliors— creuarem el pont sobre el Sot de l'Olivar i deixarem a mà dreta un trencant que porta a la casa de l'Olivar. Continuant per la mateixa pista, creuarem la riera d'Arbúcies per damunt d'un pont— en aquest punt comença físicament la vall de Lliors.

Passem a tocar Mas Oller, situat a peu de carretera. Continuem per la pista fins que trobem un pont que creua el profund sot del Molí de les Feixes. La pista forestal segueix el marge esquerre de la riera, amb 5 minuts més arribem a les escoles velles de Lliors, amb el Cim del Matagalls al fons. Quan trobem la bifurcació de la planta embotelladora, la deixem a mà esquerra i pugem seguint la pista que es dirigeix al gran Casal del Regàs, masia documentada ja en el segle XIII, i que a més del casal conserva la masoveria, una antiga torre de defensa i un molí fariner construït el 1612.

La pista voreja per la part del darrera la casa i continua amunt pel mig de boscos de suros i pinedes. Seguim un tram el rec del Regàs i un cop haguem passat el casal, després de 10 minuts, agafem el trencant que trobem a mà dreta i seguim les indicacions. Amb 5 minuts més arribem al revolt del Sot de la Bassa de les Eugues. Deixem a mà dreta un trencant que puja a la bassa, i el camí continua tot vorejant un gran camp plantat d'arbres de kiwi.

La ruta segueix pel camp d'en Vilaró, passem per una perxada de castanyers i amb poc més de 10 minuts arribem a l'ermita de Santa Maria de Lliors i al Crous, casal construït just a tocar de l'església al damunt d'un promontori sobre la naixent riera d'Arbúcies.

Si seguim un xic més amunt el camí trobarem la Font del Crous. La pista continua fins al Coll de Bordoriol, límit del terme municipal i punt de contacte amb la carretera que travessa el Montseny i es dirigeix a Sant Marçal i Santa Fe del Montseny o bé a Viladrau.

Santa Maria de Lliors (pdf, 1,14 mb)

Turisme

    Cercador