1714 - 2014: Tricentenari del Combat d'Arbúcies

Una victòria catalana
EL COMBAT D’ARBÚCIES – 1714 -
Una Victòria Catalana
II Jornades de divulgació i recreació històrica


Arbúcies 21 i 22 de març de 2015

Per segon any consecutiu es commemoren els fets del Combat d’Arbúcies succeïts l’any 1714 i que van tenir un important significat en la Guerra de Successió i també en la vida de la nostra vila.

Aquest any hi haurà de nou la recreació del combat d’Arbúcies que representarà els fets segons ens han arribat pel testimoni del comandament de les tropes borbòniques a través del general Franclieu, que explica com el sometent d’Arbúcies i poblacions veïnes derrotaren un exèrcit de 800 homes i 150 cavalls.

Dissabte es posarà el primer indicatiu del camí del Combat que haurà de connectar en el futur els diferents punts relacionats amb el Combat. Es començarà amb el Regàs, casa de qui fou esposa del General Moragues, Cecília Regàs.

També es recrearà l’entrada a Arbúcies de les tropes borbòniques l’1 d’abril de 1714. Aquestes tropes, integrades aquest cop per 5.000 soldats, van ser interceptades de nou pel sometent que no va poder impedir la seva entrada al poble. Com a represàlia pels fets de gener, Arbúcies va ser totalment cremat. Aquesta recreació serà la que tancarà les jornades el diumenge 22 a les 6 de la tarda.

Aquí podeu veure el recull de fotos de la primera edició del Combat d'Arbúcies:

https://www.flickr.com/photos/ajarbucies/sets/72157639959005516/

Programa (provisional)

Dissabte 21 de març

Matí: caminada popular cap al Regàs. En arribar al Regàs hi haurà un esmorzar popular, s’inaugurarà la placa explicativa del casament de Cecília Regàs i el General Moragues i del camí del Combat d’Arbúcies

Tarda: Taula rodona: Els fets de la Guerra de Successió i el 1714 a la Catalunya interior i rural.
Xerrada: Els fets del 1714 – presentació llibre (a concretar)

Diumenge 22 de març

Jornada de recreació

Matí: recreacions del Combat d’Arbúcies,
Tarda: recreació de la crema d’Arbúcies per part de les tropes borbòniques.
Durant tot el dia: vida quotidiana en els campaments de Miquelets, instrucció, reclutament, preparació de l’armament... i mercat artesà
Fests històrics

El 14 de gener de 1714, en el marc de la Guerra de Successió, la vall d’Arbúcies fou l’escenari d’un dels pocs fets d’armes victoriosos contra els exèrcits invasors, el Combat d’Arbúcies, on el sometent armat d’Arbúcies, amb l’ajuda del sometent de les poblacions veïnes, va derrotar dos regiments de tropes borbòniques.

Els regiments valons, comandats pels coronels Cano i Franclieu, en trànsit d’Hostalric a Vic, van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes i 150 cavalls, produint-se diferents vexacions per part de les tropes borbòniques a la població civil. La gent d’Arbúcies va organitzar el sometent, i avisà al sometent de poblacions veïnes (Espinelves, Sant Hilari, Viladrau...) per fer front l’enemic.

Així l’endemà, 14 de gener de 1714, a les 8 del matí poc després de sortir de la vila d’Arbúcies en direcció cap a Vic, i passades les penyes de Grau Sala (molt a prop de l’actual Molí de les Pipes), començà l’enfrontament. Després de 6 hores de combat el sometent va derrotar els regiments valons. Només s’escaparen a Hostalric prop de 200 soldats.

L’exèrcit borbònic no va perdonar aquesta derrota i l’1 d’abril de 1714 una força de prop de 5.000 homes es va dirigir a Arbúcies per saquejar-la i cremar-la.

La tradició oral ens ha portat als nostres dies la frase: Arbúcies, gent d’astúcies, matavalons.

No voldríem que la lluita i el sacrifici d’aquells homes i dones quedés en l’oblit i retornar-los a les pàgines de la història és un primer pas.

Consulteu les diferents notícies que s'han publicat:
- 13/01/15: Arbúcies commemora per segon any el Combat d'Arbúcies
- 10/01/14: Tricentenari del Combat d’Arbúcies
- 15/01/14: Tret de Sortida als actes commemoratius del Combat d’Arbúcies
- 20/01/14: Arbúcies commemora la victòria del 1714 davant les tropes borbòniques
- 27/01/14: Arbúcies ja té l’exposició del seu Combat
- 27/01/14: El llibre del Combat d’Arbúcies es finançarà amb micromecenatge

Cercador