1714 - 2014: Tricentenari del Combat d'Arbúcies

Una victòria catalana
Micromecenatge llibre "1714, EL COMBAT D'ARBÚCIES. Una victòria catalana"

La Comissió del Tricentenari del Combat d’Arbúcies integrada per historiadors locals, responsables del Museu Etnològic del Montseny - La Gabella i representants de l’Ajuntament, promou conjuntament amb SAPIENS publicacions, l’edició d’un llibre que commemori i recordi els fets del 14 de gener de 1714 coneguts com el COMBAT D’ARBÚCIES, una victòria catalana a la guerra de Successió.

Les aportacions podran anar des de 20 euros fins a 250 o més i podran fer-les persones particulars, entitats o empreses. Cada aportació obtindrà un nivell determinat de recompensa, que supera l’import de l’aportació:

- Per 20 euros s’ofereix un exemplar del llibre, valorat en 24 euros.

- Per 30 euros, a més del llibre en edició personalitzada es rebran dues entrades al Museu Etnològic del Montseny.

- Per 50, s’obtindrà el llibre, una samarreta exclusiva, dues entrades al Museu i dues entrades a l’espectacle Dansa a Can Cassó, tot plegat amb un valor estimat de 64 euros.

- Per 100, es regalaran dos llibres, dues samarretes exclusives, dues visites guiades al Museu i als indrets del Combat i dues entrades per l’espectacle de Dansa. El valor aproximat es de 140 euros.

- Per 250 euros d’aportació s’ofereix una estada d’una nit a un hotel o casa rural i un dinar o sopar per dues persones, al marge de tots els altres obsequis. El valor és d’uns 300 euros.

El termini de les aportacions al micromecenatge s’obre el dilluns 10 de març i s’allargarà fins el 14 d’abril.

Ara, el llibre del Combat d’Arbúcies vol fer justícia a tots aquells homes i dones que van lluitar i, en molts casos, perdre la vida per la defensa de la seva terra. El micromecenatge és la forma més idònia perquè tothom hi pugui col•laborar.

Pàgina web per a fer aportacions:
http://www.totsuma.cat/projecte/1114/1714-el-combat-darbucies-una-victoria-catalana


Fests històrics

El 14 de gener de 1714, en el marc de la Guerra de Successió, la vall d’Arbúcies fou l’escenari d’un dels pocs fets d’armes victoriosos contra els exèrcits invasors, el Combat d’Arbúcies, on el sometent armat d’Arbúcies, amb l’ajuda del sometent de les poblacions veïnes, va derrotar dos regiments de tropes borbòniques.

Els regiments valons, comandats pels coronels Cano i Franclieu, en trànsit d’Hostalric a Vic, van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes i 150 cavalls, produint-se diferents vexacions per part de les tropes borbòniques a la població civil. La gent d’Arbúcies va organitzar el sometent, i avisà al sometent de poblacions veïnes (Espinelves, Sant Hilari, Viladrau...) per fer front l’enemic.

Així l’endemà, 14 de gener de 1714, a les 8 del matí poc després de sortir de la vila d’Arbúcies en direcció cap a Vic, i passades les penyes de Grau Sala (molt a prop de l’actual Molí de les Pipes), començà l’enfrontament. Després de 6 hores de combat el sometent va derrotar els regiments valons. Només s’escaparen a Hostalric prop de 200 soldats.

L’exèrcit borbònic no va perdonar aquesta derrota i l’1 d’abril de 1714 una força de prop de 5.000 homes es va dirigir a Arbúcies per saquejar-la i cremar-la.

La tradició oral ens ha portat als nostres dies la frase: Arbúcies, gent d’astúcies, matavalons.

No voldríem que la lluita i el sacrifici d’aquells homes i dones quedés en l’oblit i retornar-los a les pàgines de la Història és un primer pas.

Consulteu les diferents notícies que s'han publicat:
- 10/01/14: Tricentenari del Combat d’Arbúcies
- 15/01/14: Tret de Sortida als actes commemoratius del Combat d’Arbúcies
- 20/01/14: Arbúcies commemora la victòria del 1714 davant les tropes borbòniques
- 27/01/14: Arbúcies ja té l’exposició del seu Combat
- 27/01/14: El llibre del Combat d’Arbúcies es finançarà amb micromecenatge

Cercador