Combat d'Arbúcies - 1 i 2 d'abril de 2017


EL COMBAT D’ARBÚCIES – 1714 -
Una Victòria Catalana
III Jornades de divulgació i recreació històrica

Arbúcies 1 i 2 d'abril de 2017


Celebrem la quartaa edició de les Jornades de Recreació Històrica sobre el Combat d’Arbúcies, fets ocorreguts durant els primers mesos del 1714, en el marc de la Guerra de Successió.

El 13 de gener de 1714, dos regiments borbònics, formats per soldats valons, arribaren a Arbúcies. Farts de les seves vexacions, s’organitzà el sometent armat i es donà l’avís al sometent de Sant Hilari, Espinelves i Viladrau. L’endemà, quan les tropes enemigues reprengueren la marxa, es produí el Combat d’Arbúcies, al voltant de les Penyes de Grau Sala. Els regiments borbònics van ser totalment derrotats.. Pocs mesos després, l’1 d’abril, un exèrcit de cinc mil borbònics cremaren la vila d’Arbúcies com a represàlia.

Aquest fets històrics són els que donen contingut a aquestes Jornades de Recreació i divulgació històrica. La recreació històrica és una activitat cultural que pretén divulgar, a partir de la recerca de les fonts, l’estudi i la reproducció fidel dels materials, fets destacats, costums, vida quotidiana, relacions de poder i mecanismes socials, de la manera més real possible.

Arbúcies, per la seva situació geogràfica, té un important relat històric com a camí de connexió entre la costa i la plana amb el centre de Catalunya i des d’allà cap al nord i ponent. Per aquesta Vall del Montseny han passat homes, mercaderies, bestiar, gent que fugia i que el Montseny els hi oferia un excel·lent espai de recés.

Com era la vida de la gent a una població com Arbúcies i en un àmbit natural com el Montseny en el segle XVIII? Les creences, les músiques, el mercat, els menjars... És el que volem anar explicant.

Gaudiu de la història!Fests històrics

El 14 de gener de 1714, en el marc de la Guerra de Successió, la vall d’Arbúcies fou l’escenari d’un dels pocs fets d’armes victoriosos contra els exèrcits invasors, el Combat d’Arbúcies, on el sometent armat d’Arbúcies, amb l’ajuda del sometent de les poblacions veïnes, va derrotar dos regiments de tropes borbòniques.

Els regiments valons, comandats pels coronels Cano i Franclieu, en trànsit d’Hostalric a Vic, van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes i 150 cavalls, produint-se diferents vexacions per part de les tropes borbòniques a la població civil. La gent d’Arbúcies va organitzar el sometent, i avisà al sometent de poblacions veïnes (Espinelves, Sant Hilari, Viladrau...) per fer front l’enemic.

Així l’endemà, 14 de gener de 1714, a les 8 del matí poc després de sortir de la vila d’Arbúcies en direcció cap a Vic, i passades les penyes de Grau Sala (molt a prop de l’actual Molí de les Pipes), començà l’enfrontament. Després de 6 hores de combat el sometent va derrotar els regiments valons. Només s’escaparen a Hostalric prop de 200 soldats.

L’exèrcit borbònic no va perdonar aquesta derrota i l’1 d’abril de 1714 una força de prop de 5.000 homes es va dirigir a Arbúcies per saquejar-la i cremar-la.

La tradició oral ens ha portat als nostres dies la frase: Arbúcies, gent d’astúcies, matavalons.Cercador