CULTURA - 26/09/2008

Les noves troballes del Castell de Montsoriu

Les excavacions realitzades aquest estiu descobreixen importants elements arquitectònics i restes de ceràmiques i metalls

La campanya d’excavacions programades al Castell de Montsoriu (Arbúcies-Sant Feliu de Buixalleu) ha finalitzat avui amb uns resultats molt satisfactoris fruit de la descoberta d’importants restes arqueològiques que serviran per entendre millor l’arquitectura del castell.

Les excavacions, dirigides pels arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny i en les quals han participat una quinzena d’estudiants d’arqueologia de diferents universitats de Catalunya, han servit per posar al descobert els nivells de circulació i les dues escalinates de la barbacana que defensava la porta principal del castell. Aquesta estructura defensiva ocupava uns 180 m2. Al mateix temps s’ha excavat la part superior de la rampa, retallada a la roca del turó, que comunicava el Recinte Jussà amb el pati d’armes a través del portal sud de l'esmentada barbacana.

L’element més interessant documentat a les excavacions són les restes d’una gran escalinata de 2,50 metres d’amplada, rematada en la seva part frontal per grans blocs de marbre. Tot i els segles d’abandonament, aquesta escalinata datada de mitjan segle XIV s’ha conservat bé perquè es trobava resguardada a més d’un metre de la superfície entre terra i pedres.

També s’han recuperat cinc peces que formaven part dels finestrals gòtics de Montsoriu, tallats en la pedra nummulítica de Girona, a més de restes ceràmiques, alguns metalls i ossos de la fase d’abandonament de Montsoriu, entre els segles XV i XVI.

El Castell de Montsoriu, considerat per molts especialistes com el castell gòtic més important de Catalunya fou el cap i casal de la família vescomtal de Cabrera. El castell originari fou construït a finals del segle X, i d’aquella època encara perviu la imponent Torre de l’Homenatge. Al llarg dels segles es bastiren noves torres i muralles fins la gran reforma de mitjan segle XIV, obra de Bernat II de Cabrera, que configurà Montsoriu com un veritable castell-palau.

Visita guiada al Castell
Coincidint amb la finalització de la campanya arqueològica i amb les Jornades Europees del Patrimoni, el Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies) i el Patronat del Castell de Montsoriu han programat per aquest diumenge 28 de setembre, un seguit de visites guiades gratuïtes al Castell de Montsoriu. És una oportunitat única per gaudir de la visita dels tres recintes emmurallats i les magnífiques vistes que ofereix de gran part de la Selva i el Vallès Oriental.

Les visites aniran a càrrec dels mateixos arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny. L’horari de les visites és d'11 a 2 del migdia i l’accés s’ha de fer a peu obligatòriament des de coll de Castellar. Per a més informació es pot trucar al Museu Etnològic del Montseny - 972 86 09 08

Agenda

Calendari
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Fletxa setmana293012345
Fletxa setmana6789101112
Fletxa setmana13141516171819
Fletxa setmana20212223242526
Fletxa setmana272829303112
Calendari Municipal d'Activitats

Cercador