04/10/2019 - Atenció a les persones

Custòdia de claus per a gent que viu sola, nou servei que ofereix l’Ajuntament d’Arbúcies

Aquesta tardor s’està donant a conèixer el nou catàleg de serveis del SAD

Aquests mesos de setembre i octubre ha començat la campanya per informar a tota la població d’Arbúcies que viu sola del nou servei que s’ofereix des de l’Ajuntament, la custòdia de claus.
És un servei que consisteix a dipositar una còpia de les claus a la Policia Local d’Arbúcies, en cas que s’hagués d’accedir al domicili d’un usuari per situacions d’emergència o risc, i sempre que no s’hagi pogut contactar amb una persona de confiança propera al domicili. El servei es pot activar els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia.

Des de la Regidoria d’Atenció a les Persones detallen que actualment hi ha unes 300 persones grans que viuen soles al municipi i només 15 utilitzen el servei de custòdia de claus. En aquest sentit, el regidor d’Atenció a les Persones, Jaume Salmeron, ha explicat que l’objectiu, un cop finalitzada la campanya, és arribar als 50 usuaris.

Aquesta campanya es dur a terme a través d’un pla d’inserció per a dones majors de 45 anys. Aquesta persona és l’encarregada de fer les entrevistes i de derivar els serveis a l’Ajuntament, ja que a banda de la custòdia de claus, també s’ofereix la teleassistència. Un recurs d’atenció telefònica que pretén donar tranquil·litat a les persones grans que viuen soles i a llurs familiars.
S’adreça a persones en situació de risc, fragilitat o aïllament, preferentment majors de 64 anys, i permet demanar ajut en situacions d’emergència, mitjançant un dispositiu electrònic en forma de penjoll, que l’usuari ha de portar sempre que sigui a casa. En aquest cas, l’entrevistadora insisteix a les persones grans que viuen soles de la importància de disposar d’aquest servei per a qualsevol incidència que es pugui ocasionar dins l’habitatge. Salmeron assenyala: “Aquesta campanya forma part d’un procés de millora i ampliació del catàleg de serveis adreçat a la gent gran, especialment, a aquella que viu sola”.

Tant la custòdia de claus com la teleassistència formen part del catàleg de serveis del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), un conjunt de recursos i accions adreçat a persones que per
raons d’edat, dependència o discapacitat tenen limitada la seva autonomia per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària. En el catàleg, que s’està presentant des d’aquest setembre, hi ha explicats tots els recursos del SAD: higiene personal, cura i control de l’alimentació, control de la salut, control de la medicació, mobilitzacions dintre de la llar, acompanyament per a desplaçaments per visites mèdiques i altres gestions, assistència nocturna, gestió d’ajudes tècniques...

El regidor d’Atenció a les Persones conclou: “El nostre objectiu sempre són primer les persones. Volem dotar la ciutadania dels recursos que posin les persones al centre de tot”.