03/04/2023 - Cultura

Arbúcies commemora els fets ocorreguts al municipi durant la Guerra de Successió

Les recreacions recorden la victòria de gener de 1714 i la crema de la vila l’abril del mateix any

A Arbúcies és popular la frase Arbúcies, gent d’astúcies matavalons. Una dita que recorda un dels fets d’armes victoriosos de la Guerra de Successió de 1714 en què el sometent d’Arbúcies, fart dels robatoris, incendis de collites i violacions per part de les tropes borbòniques, va cridar als sometents de les poblacions veïnes de Sant Hilari, Espinelves i Viladrau per plantar-los-hi cara. Després de sis hores de combat a prop de l’actual Molí de les Pipes, van aconseguir derrotar als regiments borbònics. Poques setmanes després i com a conseqüència dels fets del 14 de gener, el comandament borbònic va enviar una expedició de càstig més nombrosa que va cremar Arbúcies l’1 d’abril de 1714. 

I aquests fets són els que vol recordar les Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies que es van celebrar dissabte a Arbúcies a través de les diferents activitats, tallers i recreacions que van omplir el programa d’actes. 

El Museu Etnològic del Montseny va acollir diferents xerrades, demostracions i monòlegs recreatius per explicar el context en el qual es van produir els fets del 1714 a través de personatges com la Teresa d’Arbúcies o les reflexions del sometent explicant com va transcórrer la batalla la nit del 13 al 14 de gener. Així com també veure les armes o la vestimenta d’aquella època. 

L’altre escenari de les jornades va ser la plaça de la Vila, on durant tot el dia s’hi van poder veure els campaments de miquelets, jugar a jocs tradicionals al segle XVIII i participar als tallers de plantes, d’escriptura o de fer espelmes... 

I els dos actes centrals d’aquestes jornades van ser les dues recreacions que es van fer: una per commemorar el Combat d’Arbúcies en què el sometent arbuciencs amb el de les poblacions veïnes van guanyar a l’exèrcit borbònic; i una segona en què es va escenificar la batalla de l’1 d’abril de 1714 en què les tropes valones, com a represàlia dels fets de gener, van cremar la vila.