12/11/2021 - Cultura

Arbúcies recupera l’etapa de formació del gran pintor Anglada – Camarasa

L’artista havia fet estades a Can Blanc i al Roquer entre els anys 1888 i 1895

Aquest dissabte 13 de novembre Arbúcies ret homenatge al pintor Hermen Anglada – Camarasa amb la inauguració de l’exposició Anglada – Camarasa, els anys d’Arbúcies i un concert – vermut als jardins El Roquer. Dos actes que s’emmarquen dins la celebració de l’Any Anglada – Camarasa, que enguany es commemora el 150è aniversari del seu naixement (Barcelona, 1871 – Port de Pollença, 1959). 

La inauguració de la mostra tindrà lloc a les 11 del migdia al Museu Etnològic del Montseny i comptarà amb la presència de l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, dels comissaris de l’Any Anglada – Camarasa, Francesc Fontbona i Bernat Puigdollers, de la comissaria de l’exposició, Cristina Ribot, i del director del Museu Etnològic del Montseny, Jordi Tura.

Anglada – Camarasa és considerat el pintor postimpressionista que ha gaudit de més projecció internacional. va fer diverses estades a Arbúcies, concretament a la casa del Roquer, entre els anys 1888 i 1895. En el transcurs de la visita a l’exposició, s’hi podran veure reproduccions dels quadres que l’artista va pintar en aquells anys. Una època en què va trobar a Arbúcies un lloc per desconnectar de les desavinences familiars i per cultivar la pintura de paisatge. En el seu pas per la nostra vila va ser decisiva la figura de l’escriptor i polític Víctor Balaguer, qui des de 1892 va començar a freqüentar el poble i s’estava a la casa de Can Blanc. Lloc on el mateix Balaguer organitzava reunions i vetllades literàries en les quals hi participaven reconegudes personalitats de l’època. Unes trobades que oferien al jove  Anglada – Camarasa l’estímul artístic que havia vingut a cercar a Arbúcies. 

L’any 1893 va començar a preparar el seu primer gran projecte expositiu: una mostra individual a la reconeguda Sala Parés de Barcelona. Inaugurada el març de 1894, a l’exposició hi va presentar deu quadres del Montseny, principalment d’Arbúcies.

Concert als jardins El Roquer
Un cop inaugurada la mostra, a 2 quarts d’1 als jardins El Roquer, tindrà lloc el concert Anglada era el seu nom, produït per la Fàbrica de Lied i que comptarà amb la soprano Mireia Tarragó i l’arpista Esther Pinyol, així com amb els alumnes de la coral Clau de Sol de l’Aula Musical d’Arbúcies que interpretarà una obra amb lletra ideada pels mateixos cantaires. 

El repertori pren com a referència les pintures d’Anglada - Camarasa, que apel·la directament els paisatges del Montseny i interactua perfectament amb el repertori escollit: compositors catalans de finals del segle XIX i principis del XX. 

Les entrades pel concert es poden adquirir a Codetickets i a La Gabella. El preu és de 5 euros i pels nens i nenes menors de 12 anys, gratuït.