30/03/2022 - Cultura

Arbúcies reviu el Montseny del 1700 amb les jornades de recreació històrica

L’historiador i editor de la revista Sàpiens oferirà una conferència sobre els herois del 1714

Després de dos anys d’aturada us tornem a convidar viatjar a l’any 1714, a les Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies. La plaça de la Vila, la riera i el Museu Etnològic del Montseny seran els llocs principals d’aquesta jornada, on hi haurà els miquelets, jugar com es feia al segle XVIII, tastar els menjars de llavors i conèixer les històries de persones que van viure els fets que rememorem.

Enguany, les jornades començaran demà dijous 31 de març a 2/4 de 8 del vespre al Museu Etnològic del Montseny amb la conferència Què va ser dels herois de 1714?, a càrrec de Jordi Creus, historiador i editor de la revista Sàpiens. Una xerrada sobre el treball realitzat per aquesta revista sobre els herois del 1714. Una gran tasca d'investigació que va aconseguir reconstruir la sort i sobretot la dissort dels caps militars més significatius de la defensa de Catalunya durant la guerra de Successió, alhora que restituir les biografies dels generals Villarroel i Basset.

Les jornades seguiran el dissabte 2 d’abril a partir de les 10 del matí a diferents escenaris. Hi haurà la passejada Ruta del Combat, els campaments de miquelets a la plaça del a Vila, bitlles catalanes, jocs del 1714 i, al Museu Etnològic del Montseny, podrem assistir a la xerrada La moda del 1700 i a les representacions teatrals de La Teresa d’Arbúcies i de les Reflexions del Sometent. A la 1 del migdia, al passeig de la Riera, tindrà lloc al recreació històrica del Combat d’Arbúcies. 

Els actes es reprendran a partir de 2/4 de 5 de la tarda a la plaça de la Vila i al Museu Etnològic del Montseny. A 2/4 de 7 de la tarda tindrà lloc l’última recreació del Combat, que acabarà a la plaça de la Vila amb les salves d’honor. Finalment, la cloenda de les jornades serà després del lliurament del Premi Combat d’Arbúcies 2022, que enguany s’entregarà a l’associació Aire Nou de Baó, que l’any 2020 va complir 25 anys  dedicats a la divulgació de la cultura tradicional i popular catalana  a la Catalunya Nord.

Amb les Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies es té per objectiu divulgar la història del nostre país i de la nostra vila per una banda i, de l’altra,  fer un homenatge i reconeixement a totes les persones que van viure aquella època i aquells fets. Tant als sometents i miquelets que van intervenir directament en els fets d’armes,  com també a tota la gent que es va mantenir al poble,  que va ajudar als seus veïns a protegir-se, que va refugiar els més vulnerables. 

Podeu veure el programa sencer amb totes les activitats aquí