14/03/2024 - Cultura

Arbúcies reviu la història medieval aquest cap de setmana amb La revolta del vescomtat de Cabrera

El Parc Mongé es convertirà en un campament medieval amb zona de tallers, activitats familiars i recreacions històriques

Aquest cap de setmana, 16 i 17 de març, Arbúcies celebra La revolta del vescomtat de Cabrera. Unes jornades de recreació històrica que se situen 650 anys enrere quan el territori del vescomtat va revoltar-se contra l’execució del vescomte Bernat II a mans de les autoritats reials. Aquests fets van tenir una gran transcendència a tot el domini dels Cabrera i, en especial, a la vall d’Arbúcies i van acabar amb el famós setge al castell de Montsoriu per part de les tropes reials entre els anys 1367 i 1368. 

El parc Mongé – Espai Medievalia esdevindrà l’epicentre de les activitats organitzades al llarg de tot el cap de setmana. S’hi instal·larà el campament medieval amb diferents tallers per a públic familiar com ara l’Arcatac, participa amb el teu arc en el camp de batalla o veure com es vestia un cavaller medieval amb L’arnès d’un cavaller. Els assistents també podran fer un recorregut en què es recrearà la vida al campament de l’exèrcit reial amb la construcció de màquines de setge, taller d’artesans, l’armeria, la intendència... Un campament que també comptarà amb zona de jocs amb bitlles medievals, tir al papagall i els qui ho desitgin també es podran vestir com cavallers. 

Tant dissabte com diumenge a la 1 del migdia, el públic assistent podrà veure com un escamot de revoltats del vescomtat de Cabrera ataca el campament per portar provisions als defensors de Montsoriu amb l’Assalt al campament reial o veure com quatre cavallers lluiten per guanyar l’espasa de la virtut, una recreació que tindrà lloc dissabte a les 6 de la tarda i  diumenge a ¼ d’1 del migdia. 

La instal·lació del campament i tots els elements de la vida quotidiana que s’hi veuran van a càrrec de la companyia de recreació històrica Alma Cubrae, una de les més prestigioses del país i que per aquest esdeveniment concentrarà més de 30 recreadors perfectament caracteritzats. 

Les activitats, però, a banda de l’Espai Medievalia també tindran un altre espai protagonista: el Museu Etnològic del Montseny – Espai Cabrera, que durant tot el cap de setmana obrirà les seves portes de franc. A l’Espai Cabrera hi tindrà lloc la xerrada Els vescomtes de Cabrera. El poder d’una gran nissaga el divendres 15 de març a les 7 de la tarda, el taller de cal·ligrafia medieval Scriptorium el dissabte 16 a les 11 del matí i a 2/4 de 5 de la tarda i la xerrada Dames de Montsoriu. Poder i política en mans de dones a l’època medieval també dissabte a les 7 de la tarda. Durant aquest cap de setmana també es podrà veure al museu l’exposició temporal El vescomtat de Cabrera. La força d’un territori. 

El Cor de cambra Sota Palau, de Blanes, tancarà el programa d’activitats d’aquestes primeres jornades de recreació històrica La revolta del vescomtat de Cabrera amb un concert que presentarà un viatge musical del segle XII a l’actualitat. Entrades de franc amb reserva prèvia al Museu Etnològic del Montseny. El Cor de Cambra de Sota Palau, que compta amb 28 anys de trajectòria, està format per 19 veus i en aquest temps ha fet més de 260 actuacions a 50 ciutats diferents. 

La revolta del vescomtat de Cabrera se suma a les diferents programacions que es duen a terme als municipis que participen en el projecte Vescomtat de Cabrera a la comarca de La Selva.