08/07/2021 - Cultura

Cloenda de l’exposició "La Selva, arqueologia medieval" al Museu Etnològic del Montseny d’Arbúcies

La mostra destaca intervencions arqueològiques a diferents municipis de la comarca

Aquest proper dissabte 10 de juliol a les 12 del migdia tindrà lloc al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella (Arbúcies) l’acte de presentació de l’exposició La Selva, Arqueologia Medieval. Recuperació d’un llegat patrimonial. L’acte presidit per l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, el president del Consell Comarcal de La Selva, Salvador Balliu, i el conseller de Cultura del Consell Comarcal, Pere Fernàndez, es clourà amb una visita comentada a l’exposició a càrrec dels comissaris de la mateixa, Joan Llinàs i Joaquim Mateu. Està previst que durant els propers mesos, aquesta exposició es mostri pels diferents municipis de la comarca de la Selva.

Aquesta exposició produïda pel Museu Etnològic del Montseny, dins la línia d’actuació de Museu de Suport Territorial, pretén oferir una visió general de l’arqueologia medieval a la comarca de la Selva, destacant dos eixos principals: la importància de les restes patrimonials que existeixen en aquest territori vinculades a l’Edat Mitja i el paper de l’arqueologia medieval, una disciplina que s’ha desenvolupat extraordinàriament a partir dels anys 1990, però que en general és força desconeguda, ja que habitualment s’associa el concepte d’arqueologia a l’excavació de jaciments d’època prehistòrica o ibèrics i romans.

Tradicionalment, l’època medieval s’estudiava a partir de la documentació escrita de l’època i la recerca arqueològica no hi tenia gaire incidència. Però els documents escrits no ho expliquen tot, i des de fa uns 40 anys les restes d’època medieval són també objecte d’atenció per part dels arqueòlegs, fins al punt que ara constitueixen la major part de les excavacions que es realitzen, per sobre de les d’altres períodes. Avui gairebé no hi ha cap població on no s’hagi fet recerca arqueològica medieval, i la Selva no n’és una excepció.

La mostra, comissariada per Joan Llinàs, planteja un recorregut temàtic per l’arqueologia medieval selvatana, segons la tipologia dels diferents jaciments, presentant les seves característiques particulars. Així, es destaquen les intervencions arqueològiques a castells com el de Malavella (Caldes de Malavella), Sant Iscle (Vidreres); entorns urbans com les viles murades d’Hostalric, Tossa de Mar o Blanes; en l’àmbit religiós com el monestir de Breda o esglésies com la de Santa Cristina (Lloret de Mar); excavacions en diferents camps de sitges a l’entorn rural... Dins l’exposició es destaca l’exemple de les intervencions arqueològiques continuades des de l’any 1993 al castell de Montsoriu (Arbúcies-Sant Feliu de Buixalleu) que han permès recuperar i posar en valor el gran castell gòtic de Catalunya. 
 

Foto: Excavació d’una habitació al pati d’armes del castell de Montsoriu, 2007 (Arxiu MEMGA)