07/06/2019 - Cultura

El Museu Etnològic de Montseny presenta l’exposició Flors del Montseny

La mostra s’inaugura aquest diumenge 9 de juny a la 1 del migdia

Flors del Montseny és una exposició produïda pel Museu Etnològic del Montseny i forma part d’un treball de camp dut a terme els darrers anys per Joaquim Reberté (fotògraf) i Pere Barnola (botànic) en l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny per tal de documentar les principals plantes d’aquest territori. La seva presentació tindrà lloc diumenge 9 de juny a la 1 del migdia i comptarà amb els autors Reberté i Barnola i també amb el geògraf, Josep M. Panareda, i de l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga. 

De cada planta es presenta un plafó de gran format 75x50 cm, on s’hi veu una fotografia general de la flor i la planta, 3 fotos macros de detall i una cartel·la informativa amb el seu nom científic, el nom popular, la singularitat, i l’àrea de distribució a nivell del continent europeu.

Al Montseny dins les més de 1.500 espècies de plantes vasculars que hi creixen, n’hi ha un nombre important que destaquen per la seva raresa i excepcionalitat, pel seu valor biològic i antropològic i per trobar-se en un extrem de la seva àrea natural de distribució. A més també hi destaquen algunes plantes que són endèmiques d’aquest territori.

Dins aquest conjunt de flors exposades en podem destacar algunes per la seva singularitat com l’orquídia fantasma (epipogium aphyllum) que només floreix quan les condicions climàtiques i ambientals són les més idònies. Això vol dir que pot estar anys sense aparèixer. Algunes plantes endèmiques com l’herba de sant Segimon (saxífraga vayredana) que només s’ha identificat al Montseny. O una de les poques plantes carnívores del Montseny, la coneguda com a resplendor de la nit (drosera rotundifolia). 

L’exposició es podrà visitar a Arbúcies durant aquest mes de juny en el marc de la celebració del Concurs de Catifes de Flors Naturals i de les Enramades. Posteriorment iniciarà una itinerància per diferents museus i equipaments culturals tan del Montseny com d’altres indrets de Catalunya.

Sortida botànica al passeig de la Riera 

Amb motiu d’aquesta exposició i de la Setmana del Medi Ambient, aquest diumenge 9 de juny a partir de les 10 del matí es durà a terme una sortida botànica al passeig de la Riera. El punt de partida serà el Museu Etnològic del Montseny i acompanyats per membres de l’associació Flora Catalana del Baix Montseny es resseguirà una part del recorregut del passeig de la Riera d’Arbúcies. Una ruta de gran bellesa i molt planera i en la qual es podrà observar la vegetació associada al bosc de ribera. A la 1 del migdia es tornarà al Museu Etnològic del Montseny per assistir a la presentació de l’exposició Flors del Montseny.