La sala d’actes del Museu Etnològic del Montseny es va omplir de gom a gom a l’acte de presentació i signatura de donació del fons personal de Carles Albesa i Riba que va tenir lloc el passat dissabte 23 de setembre. Un acte en el qual hi van assistir la seva vídua, Maria Bachero, i els seus fills.
El fons personal de Carles Albesa, recentment dipositat al Museu Etnològic del Montseny es troba format per més de 400 volums bibliogràfics i unes 1.600 postals antigues. Es tracta d’un extraordinari fons recopilat pel mateix Albesa al llarg de la seva recerca sobre la història i els primers excursionistes del Montseny. Llibres i imatges que Albesa agrupà en la seva biblioteca personal com font d’informació pel seu centenar de publicacions, entre llibres i articles sobre el Montseny. Especialment, destaca la important col·lecció d’imatges gràfiques del Montseny del segle XX que abasta 29 municipis i amb 1.600 exemplars recopilats és la més completa sobre aquest territori.
Aquest fons, que actualment es troba en procés d’inventari i catalogació, es posarà a l’abast d’estudiosos, investigadors i el públic en general per tal de donar a conèixer els valors del patrimoni cultural i natural del Montseny, la muntanya tant estimada per l’Albesa.
Carles Albesa i Riba fou un estudiós de la història de l’excursionisme del Montseny, mantingué una forta vinculació amb la muntanya i especial amb Arbúcies, ja que hi va estiuejar durant molts anys.
La seva estima pel Montseny es reflecteix en les seves nombroses publicacions sobre el Montseny, especialment des de l’òptica de l’excursionisme i de la literatura a la muntanya, glossant la presència d’escriptors i artistes al Montseny.
Pel que fa a la seva vessant més esportiva, Albesa es va iniciar en la pràctica de l’excursionisme ben jove i ben aviat en va estudiar els seus orígens per finalment ser considerant una de les figures més representatives de l’excursionisme de finals del segle XX. Va morir el 31 de desembre de 2020.
Dins els nombrosos càrrecs que va mantenir en el món de l’excursionisme, cal destacar la seva activitat dins el Club Excursionista de Gràcia, com a soci i també com a president de la Secció de Muntanya (1953-1957), vicepresident del Club (1957-1961 i 1969-1971) i president del Club (1971-1974). També fou membre de la Federació Catalana de Muntanyisme i primer director tècnic de la revista Vèrtex (1966-1968).
L’any 1962 repeteix amb Jordi Ribot la caminada que el 1904 va fer Mossèn Jaume Oliveras entre el Matagalls i Montserrat a inicis del segle XX en menys de 24 hores, iniciant així aquesta travessa que el Club Excursionista de Gràcia estableix com a marxa periòdica des del 1972.
En la seva vessant d’escriptor, fou cofundador de la col·lecció Llibre de motxilla, de Publicacions de l’Abadia de Montserrat i membre del seu equip assessor (1978-1994) on va publicar el seu primer llibre: El Montseny com a pretext (PAM, 1978), al qual en seguirien molts més.
Albesa va ser un extraordinari gestor i historiador de l’excursionisme i va saber combinar aquestes dues tasques amb la recerca i la difusió dels paisatges, formes de vida, història i costums... especialment del seu estimat Montseny.