03/11/2020 - Cultura

Es cancel·la la Festa del Flabiol

Es mantenen els Col·loquis del Flabiol en format virtual

Vistes les noves restriccions anti-Covid es cancel·la la Festa del Flabiol, prevista pel 8 de novembre, tot i que es mantindran els XXI Col·loquis del Flabiol, que es faran en format virtual.

D’aquesta manera, es podran seguir els diferents treballs que s’havien de presentar. En total seran 3 comunicacions, que es faran el diumenge 8 de novembre a les 4 de la tarda (en els propers dies s’anunciarà la plataforma en què es podran escoltar).

Nil Rider comentarà un full de rengle (de 7m de llarg!) en què es va dibuixar la processó de Corpus de Santa Maria del Mar de 1864. Hi ha representats tots els participants, entre ells els flabiolaires, cornamusers i violinistes que acompanyen els gegants i els balls de bastons, i tota la varietat de formacions de carrer de mitjan segle XIX: cobla de cegos amb violins, cantors amb fagot, diversos tipus de bandes militars i civils...

Pere Jordà-Manaut parlarà dels flageolets de Mersenne (1636-1637) a partir de les seves recerques i reproduccions facsímils; l'interès per als Col·loquis és que sembla haver-hi una gran relació entre aquests flageolets i el flabiol tal com el coneixem.

Teresa Soler i Rafel Mitjans exposaran els passos que en Maties Mazarico, vell amic de la Festa del flabiol, segueix per fer els seus celebrats flabiols de canya.
No deurà faltar-hi alguna al·lusió al flabiolaire Josep Verdaguer Roviretes l'any que en fa cent del seu naixement i vint-i-cinc de la seva mort.

Malauradament, però, no es faran les activitats Flabiols als quatre cantons, el Concert de flabiols, ni tampoc les Sardanes obligades de flabiol.

Finalment, es podran escoltar els Flubiolers d'Arbúcies el diumenge 8 de novembre a les 11 del matí, a la placeta de Can Lleonart, tocant algunes peces del repertori del gran Roviretes, a qui enguany recordem en el centenari del seu naixement i els 25 anys de la seva mort.