14/11/2022 - Cultura

Es presenta al Museu Etnològic del Montseny d’Arbúcies l’exposició "El Llibre de la Selva, còmic i contracultura en català a les comarques gironines (1986-1991)"

A l’acte hi van assistir l’alcalde d’Arbúcies i l’alcalde de Breda

El Museu Etnològic del Montseny acull fins al 8 de gener l’exposició El Llibre de la Selva, còmic i contracultura en català a les comarques gironines (1986-1991). La mostra es va inaugurar divendres 11 de novembre en un acte amb una gran afluència de públic i que va comptar amb la presència de l’alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, i l’alcalde de Breda, Dídac Manresa. 

El Llibre de la Selva va ser una publicació de còmic underground editada entre els anys 1986 i 1991 en què hi van participar molts joves aficionats al dibuix de les comarques gironines. L'exposició ressegueix la trajectòria de la publicació des dels seus orígens a l'institut Montsoriu d'Arbúcies fins a la seva arribada al Saló Internacional del Còmic de Barcelona. A través de fotografies i dibuixos, explica com va ser possible l'aparició d'una revista underground íntegrament en català en un entorn rural i els motius que la van fer excepcional en el panorama del còmic gironí. Alhora, destaca el seu paper com a mitjà de comunicació artística per als joves i l'impacte cultural i social que va tenir a la comarca en el context dels anys vuitanta. 

La mostra compta amb dibuixos originals dels diferents autors que hi van col·laborar, entre els quals hi ha Quim Bou, dibuixant de Cavall Fort i creador de la saga Orn, que va iniciar la seva carrera a El Llibre de la Selva. També s'hi pot veure un vídeo documental fet a partir de les entrevistes amb els fundadors de la revista.

La iniciativa ha nascut del treball de recerca de segon de batxillerat del bredenc Bernat Castanyer, exalumne de l'institut Montsoriu. Aquest treball ha estat guardonat amb el primer premi de la Universitat de Barcelona en la categoria de filologia i comunicació. Castanyer, que es va ocupar de retrobar el principals col·laboradors i de l'elaboració del documental, també s'ha encarregat del comissariat d'aquesta exposició. 

La mostra l'organitzen conjuntament el Museu Etnològic del Montseny, La Gabella i el Museu Josep Aragay de Breda. Ha comptat amb el patrocini dels ajuntaments d'Arbúcies i de Breda, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat. L’exposició es pot veure a Arbúcies de l'11 de novembre al 8 de gener i a l'Espai els Forns de Breda, entre el 13 de gener i el 5 de març de 2023.