30/07/2021 - Cultura

Es presenta el Centre d'Interpretació del vescomtat de Cabrera al castell de Montsoriu i el portal web La Ruta dels Cabrera

Un projecte realitzat amb una clara voluntat de comarca, de territori i de pertinença

Alcaldes i regidors de la comarca de la Selva van assistir a la presentació del Centre d’Interpretació del vescomtat de Cabrera situat al castell de Montsoriu. En el transcurs de l’acte, també es va presentar el portal web de La Ruta dels Cabrera. Amb aquestes dues actuacions, que s’han finalitzat en el primer semestre d’aquest any, el públic pot endinsar-se en el vescomtat de Cabrera com a organització política i territorial a partir de la descoberta del territori del vescomtat i els seus elements patrimonials, la presentació de la nissaga i els personatges centrals, destacant personatges femenins, així com també amb la representativitat expressada pel castell –inicialment com espai de defensa i després com a residència nobiliària-, la seva evolució arquitectònica i el procés de restauració.

A la vegada, el nou portal web, www.larutadelscabrera.cat, comparteix objectius amb el centre d’interpretació, ja que vol mostrar els atractius turístics i culturals del vescomtat de Cabrera a la comarca de la Selva, les rutes, els equipaments, les recreacions, les propostes, en definitiva tot allò necessari per conèixer el vescomtat de Cabrera i els municipis que en formaren part.

En aquest mateix sentit, aquest any han començat les obres d’ampliació del Museu Etnològic del Montseny que acolliran el Centre de Divulgació i Investigació de la Batllia de Montsoriu i que tindrà com a objectiu la recerca i divulgació del vescomtat de Cabrera.

Aquestes actuacions són part del projecte Producte turístic cultural vescomtat de Cabrera, executat pel Consell Comarcal de la Selva i que té com a objectiu la posada en valor del patrimoni material i immaterial del vescomtat de Cabrera, generant una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l’activitat cultural i econòmica entorn als recursos vinculats al vescomtat.

El president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, va explicar que la creació del Centre d’interpretació del vescomtat de Cabrera al castell de Montsoriu és una fita important del projecte Producte turístic cultural vescomtat de Cabrera. I és que, tal com ha explicat, aquest centre està fet amb una clara voluntat de comarca, de pertinença, per això el reclam del projecte és: La força d’un territori. Per això, quan el visitant vingui a Montsoriu, l’objectiu és que a través del que vegi al centre d’interpretació vulgui anar a conèixer els elements patrimonials de la resta dels 13 municipis que hi participen. En aquesta línia, el president del Patronat ha assegurat que el projecte es troba en un moment clau, ja que ja s’ha executat la senyalització de 38 elements patrimonials i 5 rutes d’auto descoberta, s’han produït 10 recreacions virtuals de 10 elements patrimonials vinculats a uns fets històrics i personatges destacats del vescomtat de Cabrera, dos centres interpretatius, el de Montsoriu i el que està en construcció al Museu Etnològic del Montseny i un portal web.

En aquesta línia, Garriga va assenyalar que actualment s’està treballant en la creació de producte cultural i turístic tant amb el sector públic com privat i també amb el disseny de la campanya de llançament promocional. Es tracta d’una campanya de comunicació per atraure nous visitants i donar a conèixer el projecte conjuntament amb el Consell Comarcal de la Selva.