14/07/2020 - Cultura

Es presenta la senyalització d'elements patrimonials i rutes d'autodescoberta del Producte turístic cultural vescomtat de Cabrera

Properament, Arbúcies acollirà el Centre de Divulgació i Investigació de la Batllia de Montsoriu, centre divulgació dels Cabrera

Blanes va acollir l’acte de presentació de la senyalització d’elements patrimonials i rutes d’autodescoberta que formen part del projecte Producte turístic cultural vescomtat de Cabrera a 12 municipis de la comarca de la Selva, entre ells Arbúcies. Amb aquesta senyalització, que s’ha dut a terme al llarg del mes de juny i primera setmana de juliol, els visitants podran escollir entre cinc rutes conceptuals que recorreran la història del vescomtat de Cabrera a partir d’aquests àmbits temàtics:

-    Guerra i política a l’edat mitjana (ruta militar)
-    El govern d’un territori medieval (ruta administrativa)
-    La dimensió espiritual (ruta religiosa)
-    Preparats per als nous temps (ruta comercial)
-    Descobreix el Vescomtat (coneixement i recerca)

Aquesta senyalització patrimonial és una de les actuacions del projecte Producte turístic cultural Vescomtat de Cabrera, executat pel Consell Comarcal de la Selva i que té com a objectiu la posada en valor del patrimoni material i immaterial del vescomtat de Cabrera, generant una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l’activitat cultural i econòmica entorn als recursos vinculats al vescomtat.

Un nou atractiu turístic i cultural a Arbúcies i a la Selva
Durant la presentació, l’alcalde d’Arbúcies i president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, va explicar els motius pels quals l’ens selvatà va decidir apostar per aquest projecte, i és que els Cabrera van ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins al segle XIX (900 anys sense interrupció) amb una quantitat extensa d’elements històrics coneguts (patrimoni, personatges, fets, literatura). Així mateix, ha seguit Garriga, es tracta d’un territori compacte i extens que cobria gran part de la Selva i deixa llegat patrimonial a la majoria de municipis: castells, cases fortes, nuclis antics, ermites, esglésies. Tant és així que permet disposar d’una gran nissaga familiar de personatges durant una etapa apassionant de la història de Catalunya, una de les famílies nobles amb més renom, i un personatge clau Bernat II de Cabrera.


Centre de Divulgació i Investigació de la Batllia de Montsoriu
Està previst que aquest any comencin les obres d’ampliació del Museu Etnològic del Montseny a Arbúcies que acollirà el Centre de Divulgació i Investigació de la Batllia de Montsoriu, i que tindrà com a objectiu la recerca i divulgació del vescomtat de Cabrera. A més a més, aquests anys s’han executat les obres de restauració del castell de Montsoriu que permetran la creació del Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera.

Des de l’any 2017, el Consell Comarcal de la Selva lidera l’execució del projecte Producte turístic cultural vescomtat de Cabrera amb estreta coordinació i gràcies a la col·laboració dels municipis participants d’Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sils, Susqueda i Vidreres. Aquest projecte es desenvolupa gràcies al cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.