16/01/2023 - Cultura

L’Ajuntament d’Arbúcies inaugura una nova placa de la ruta del Combat d’Arbúcies al molí de les Pipes

L’acte va comptar amb representats dels ajuntaments d’Espinelves, Sant Hilari, Viladrau i Arbúcies

El molí de les Pipes, va ser l’escenari de la descoberta de la nova placa de la ruta del Combat d’Arbúcies, en un acte que va comptar amb la participació dels representants dels ajuntaments d’Espinelves, Sant Hilari Sacalm, Viladrau i Arbúcies el passat dissabte 14 de gener, en el qual es commemoraven els 309 anys del Combat. 

L’acte institucional va tenir lloc després d’una marxa popular que va començar a la plaça 1 d’Octubre i que va acabar al molí de les Pipes amb una botifarrada per a tots els assistents. Després de l’esmorzar, es va descobrir una nova placa explicativa dels fets del 1714, que vol ser un homenatge als sometents que van participar en aquells fets heroics i que ha arribat als nostres dies amb el nomdel Combat d’Arbúcies. 

Aquesta nova senyalització, a l’indret central on va tenir lloc els fets d’armes, se suma a les dues plaques commemoratives que ja hi ha, una a la zona del Regàs amb una placa que recorda el casament de Cecília Regàs amb el general Moragues i, una altra a la plaça de la Vila, al costat de l’església, que és la placa de Viles Cremades.

Fets històrics 
El 13 de gener de 1714, dos regiments de valons en trànsit d’Hostalric a Vic, van arribar a Arbúcies amb 800 homes i 150 cavalls. Farts de les vexacions a mans d’aquestes tropes borbòniques (tal i com venia succeint, des de feia anys: robatoris, incendis de collites, violacions...) el poble d’Arbúcies va dir prou i organitzà ràpidament el sometent, avisant aquella mateixa nit al sometent de poblacions veïnes (Espinelves, Sant Hilari, Viladrau ...) per fer front a l’enemic.

El dia 14, poc després de sortir de la vila d’Arbúcies en direcció a Vic, i passades les penyes de Grau Sala (molt a prop de l’actual Molí de les Pipes) començà l’enfrontament. Després de més de 6 hores de combat, el sometent d’Arbúcies i els de les poblacions veïnes van derrotar completament els regiments borbònics. Només s’escaparen a Hostalric prop de 200 homes. Les banderes enemigues capturades es repartiren entre les poblacions veïnes en senyal d’agraïment.