25/10/2019 - Cultura

Un tornado fa caure la capella gòtica del castell de Montsoriu

Cal fer una actuació urgent en aquesta part del monument

El tornado que es va produir la matinada de dimarts a dimecres ha fet caure la capella gòtica situada al pati d’Armes del castell de Montsoriu. Aquest edifici és un exemple de l’arquitectura religiosa catalana de mitjans del segle XIV i estava a l’espera d’una actuació integral.

Un cop es van poder netejar els accessos, afectats per la caiguda d’una gran quantitat d’arbres i greus problemes d’esllavissades a la carretera a conseqüència del tornado, els tècnics del Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies) van pujar a Montsoriu per comprovar l’afectació del temporal en aquest monument propietat del Consell Comarcal de La Selva. La sorpresa va ser veure com la força del vent havia enderrocat completament una de les seves parets, un espai que ja estava tancat als visitants.

Aquesta capella, construïda entre 1347 i 1348, és un dels elements més emblemàtics del conjunt monumental de Montsoriu i era un dels projectes de rehabilitació a desenvolupar en els propers anys pel Patronat del Castell de Montsoriu. La caiguda d’aquesta paret fa més urgent l’actuació integral en aquest sector del monument on encara continua dempeus la paret oest i la paret sud, que conserva els grans finestrals gòtics, originals de fa més de 500 anys. Segons Pere Garriga, alcalde d’Arbúcies i president del Patronat del Castell de Montsoriu: “Aquesta desgràcia fa més evident la necessitat d’actuacions urgents per evitar la caiguda d’altres parts del castell pendents d’actuació”.

Montsoriu, considerat el millor castell gòtic de Catalunya, és propietat del Consell Comarcal de la Selva gràcies a la cessió feta per la família de Ribot l’any 1997. El Patronat del Castell de Montsoriu integrat pel Consell Comarcal; els ajuntaments d’Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu; el Museu Etnològic del Montseny; la família de Ribot; la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Girona i l’Associació d’Amics del Castell de Montsoriu, ha dut a terme la gestió del monument fins a l’actualitat.

En els darrers 20 anys s’han realitzat obres de restauració al castell que han permès consolidar i recuperar la major part d’aquest monument, obrir-lo al públic el 2011 i posar a l’abast de la societat aquest emblemàtic conjunt.