La sala d’actes del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, va acollir l’acte d’entrega dels PRAA, Premi Recerca Ajuntament d’Arbúcies, que des de fa cinc anys atorga el consistori als millors treballs de recerca de l’INS Montsoriu.
En aquesta edició, l’ens ha premiat els alumnes de 2n de batxillerat Aniol del Río, Bernat Castanyer, Gina Roura i Elna Mateu, que va guanyar el premi a la innovació social. Abans, però, de l’entrega dels diplomes, els guardonats van fer una breu presentació dels seus treballs.
La presentació de l’acte va anar a càrrec del regidor d’Educació Jaume Salmeron, que va felicitar els alumnes i el professorat perquè “tenim un centre d’educació secundària d’alt nivell i del qual ens sentim molt orgullosos. Per això seguim apostant per mantenir aquesta qualitat i disposar d’una escola pública, inclusiva i catalana”. I tot seguit, la director del centre educatiu, Sílvia Carbó, va destacar la gran tasca que realitzen els alumnes alhora d’elaborar els treballs de recerca i com posen de manifest tots els seus coneixements acadèmics.
La pujada en costa al Montseny, realitzat per Aniol del Río, és un reportatge audiovisual històric de la pujada de muntanya automobilística celebrada al Montseny entre els anys 1964 i 1989. La següent exposició va anar a càrrec d’Elna Mateu, que va presentar el seu treball Anàlisi dels contaminants plàstics a la riera d’Arbúcies. Un treball en el qual s'ha analitzat la presència de macro, meso i microplàstics en 4 punts de la riera d'Arbúcies, per així determinar el grau de contaminació per plàstics en aquest entorn natural. La tercera presentació va ser la del treball El llibre de la Selva. Còmic i contracultura en català a les comarques gironines 1986 – 1991, de Bernat Castanyer. La publicació d’aquest còmic va esdevenir un mitjà de comunicació contracultural de la joventut en el context dels anys vuitanta. El treball volia descobrir el funcionament, les motivacions i les condicions que van portar al sorgiment d’una revista de característiques underground en un entorn rural com Arbúcies, Breda i Sant Hilari Sacalm. Finalment, l’última presentació va anar a càrrec de Gina Roura i del seu treball La fragilitat de la felicitat: anàlisi de la fortuna als films de Woody Allen. Una recerca que proporciona una anàlisi del paper de la fortuna a l’obra cinematogràfica del director estatunidenc Woody Allen. Prenent com a base algunes de les temàtiques exposades per Martha Nussbaum a l’obra La fragilidad del bien: Fortuna y ética en la tragedia y la filosofía griega, la voluntat del treball era determinar en quina mesura la Tyché (fortuna) és utilitzada per Woody Allen a l’hora de forjar la cosmovisió i idiosincràsia dels diversos personatges que apareixen als seus films.
L’acte va cloure amb l’entrega dels diplomes per part de la director de l’INS Montsoriu, Sílvia Carbó, el regidor d’Educació, Jaume Salmeron, i de l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, que va fer el discurs de tancament ressaltant la qualitat dels treballs de recerca premiats i de l’alt nivell que acadèmic que hi ha a l’institut arbucienc.