La Escuela Nacional de Lliors (el col·legi del Regàs) apareix com a resposta a la demanda a l’inspector, el 1955, de la necessitat d’un edifici per atendre el gran nombre de població amb edat escolar al veïnat.
Fins al moment, mestres itinerants o de sequer donaven classe a algunes cases de la zona com per exemple a Can Sautó.El veïnat comptava amb 22 masos habitats i actius. La necessitat de la creació d’una escola rural, que concentrés i donés cabuda a tot l’alumnat, tenint en compte la situació social i laboral, es feia evident.
Va ser possible gràcies al propietari del mas Regàs, el senyor Josep Regàs, que va cedir un solar per a la construcció d’un edifici escolar mixt, amb casa pel mestre i pati, però amb el compromís que l’Ajuntament aportés una part dels diners i es fes càrrec del manteniment de l’edifici. A les escriptures notarials s’esmenta que quan l’escola acabés aquest ús tornaria a mans del propietari.
L’escola s’inaugurà l’octubre del 1959 i s’acabarà tancant definitivament, seguint la tendència de concentració escolar aplicada a totes les escoles rurals, el 1982, amb tres alumnes en edat escolar.
Per l’escola hi van passar 80 alumnes i 12 mestres. Ells i la resta de membres del veïnat van saber establir uns forts ponts de relació, col·laboració i respecte per tal que l’escola del Regàs fos un èxit i quelcom irrepetible. Un vincle d’unió, un sentiment de pertinença de tots els que n’han format part. L’orgull de formar part d’una gran família.
D’ells va sorgir, entre altres coses, la primera trobada amb dinar al voltant de l’ermita de Lliors ja fa 45 anys. Va ser l’inici de la Festa Major que celebrem avui dia.
Per això, i després de la bona acollida dels projectes de recerca que s’han fet sobre el veïnat i l’escola, a càrrec de fills d’exalumnes, es van revifar els records i va ressorgir la voluntat d’una retrobada.
Per aquest motiu, la Festa Major de Lliors d’enguany servirà de plataforma per retre homenatge a l’escola i a la seva gran família en un acte que tindrà lloc vora la 1 de la tarda i que comptarà amb els parlaments oficials per reconèixer la gran tasca de nexe d’unió del veïnat que va portar a terme l’obertura de l’escola i els que en van formar part. I es compartiran records de l’època amb mestres i alumnes de l’escola. Acabarem l’acte amb una sardana al voltant de la catifa.
Abans, però, hi haurà els tradicionals actes com la missa matinal, la caminada, la baixada de vaixells o el concurs de cabanes. A més, per tercer any, l’Associació de Catifaires confeccionarà una catifa als peus de l’ermita. Després de l’acte d’homenatge, vermut per a tots els assistents i dinar popular. Es poden comprar els tiquets pel dinar fins al divendres 30 d’agost a La Gabella. I, a la tarda, jocs per a xics i grans, repartiment de premis dels diferents concurs celebrats al llarg del dia i gran rifa.