La Junta Local de Seguretat, que se celebra un cop l’any, va servir per fer una valoració de l’any 2018 en matèria de seguretat ciutadana. A la junta, hi van assistir l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga; el regidor de Governació, Martí Pastells; el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta; l’inspector cap de l’Àrea Bàsica Policial Selva Interior, Albert Muñoz; el cap de la Policia Local d’Arbúcies, David Rayo; Núria Plana, adjunta a la direcció de l’Equip d’Atenció Primària d’Arbúcies i Sant Hilari; el sots cap territorial de Regió Sanitària Girona, Albert Obiols; el referent de la base del SEM d’Arbúcies, Rafael Martí; el coordinador de l’Àrea d’Atenció a les Persones, Luis Herraiz, i la tècnica de Governació, Anna Pintu.
A la sessió es va fer un repàs de les diferents infraccions que van tenir lloc durant el 2018 i es va posar de manifest la reducció dels delictes greus conta les persones gràcies a la presència i pressió policial constant al carrer i als elements dissuasius com les càmeres de seguretat instal·lades a les entrades i sortides del municipi. En aquest sentit, es va assenyalar que entre els anys 2014 i 2018, els delictes han passat de 282 a 246. A Arbúcies, durant l’any passat es van cometre 38 delictes per cada 1.000 habitants, una xifra baixa respecte de la mitja de les comarques gironines, en què es van cometre 60 infraccions per 1.000 habitants. Des de Mossos d’Esquadra es fa una valoració positiva d’aquestes xifres i agraeixen la implicació municipal per a la seguretat i la inversió del Consistori pel que fa als recursos humans i materials per a la Policia Local. “Arbúcies és un dels municipis més segurs de la comarca”, van ressaltar.
Des del consistori, l’alcalde, Pere Garriga, assenyala: “el delicte zero no existeix, malauradament, però hem de continuar treballant en aquesta línia que és la que dona fruits positius”. En aquest sentit, Garriga ha afegit: “malgrat l’augment de la seguretat, cal entendre que quan entren a casa teva a robar, cap argument és bo”.
Tot i aquesta tendència a la baixa, durant la reunió es va subratllar que les infraccions que han augmentat més en aquest darrer any han estat les estafes. De 186 delictes contra el patrimoni (causar un dany patrimonial a un tercer), 1 de cada 3 són estafes, ja siguin per compres per Internet o bé per duplicitat de les targetes de crèdit. En aquest sentit, des dels Mossos d’Esquadra es va subratllar: “Cal prendre mesures quan donem la targeta de crèdit i fem compres en línia. Hem de comprar en llocs segurs i no deixar-nos enganyar per pàgines web que ofereixen els productes a un preu molt baix”. Però les estafes no només han augmentat a Arbúcies, sinó que és un dels delictes que més s’han registrat a tota la comarca de la Selva. En aquest sentit, des dels Mossos es va assenyalar: Aquests delictes són molt difícils de perseguir perquè les compres es fan a països àrabs, de l’Europa de l’Est i del sud-est asiàtic”.
Per altra banda, durant la reunió es va ressaltar que els robatoris amb força a domicili han baixat un 43 per cent passant de les 42 denúncies el 2017, a les 24 del 2018. Així com també han disminuït els robatoris amb força a l’interior de vehicle i els furts. El cap de la Policia Local, David Rayo, va posar en relleu el blindatge del poble amb la instal·lació de la quarta càmera de vídeovigilància i va assegurar: “Ha estat clau pel descens de tot tipus de robatoris, ja que l´efecte intimidatori de les càmeres ha fet que molts delinqüents passin de llarg d’Arbúcies”.
Rayo també va explicar que el consum de substàncies estupefaents entre els menors ha pujat o, al menys, s´han identificat més positius que l’any anterior. “Molts d´aquests menors s´han acollit al protocol ASA (Alternativa a la Denúncia Administrativa), mesura molt exitosa, que ha estat una iniciativa de la Regidoria d’Atenció a les Persones de l´Ajuntament, de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra, en què un menor d’edat que ha estat denunciat per consum o tinença de substàncies per primer cop es pot acollir a unes sessions de rehabilitació amb un terapeuta, per tal de conscienciar el jovent del perill de les drogues”.
Pel que fa al trànsit, han disminuït els accidents pràcticament en un 50 per cent i s’han realitzat més proves d’alcoholèmia que en d’altres anys amb 6 positius durant el 2018.
Rayo va posar de manifest l’estreta col·laboració amb el cos de Mossos d´Esquadra, com un fet a destacar durant el 2018, com ara els controls de trànsit conjunts, les xerrades per a diferents col·lectius: joves, veïns, persones amb discapacitat, pares i mares; les xerrades als centres educatius sobre educació viària, drogues i altres qüestions, i el patrullatge conjunt i escorcolls a persones i a domicilis.
“El 2018 ha estat una etapa d’assentament i creixement de la Policia Local assumint completament les funcions i les competències que durant els anys anteriors s’han anat incorporant a l’estructura funcional de la Policia. La idea és continuar donant un gir de qualitat al servei que es dona al ciutadà amb una policia de proximitat, que s’està implantant de manera exitosa al municipi gràcies a la gran aposta de l’Ajuntament”, ha afegit el regidor de Governació, Martí Pastells.