24/01/2020 - Governació

El pas del temporal Gloria deixa més de 1.000 incidències al municipi

En 5 dies han caigut 356,5 litres d’aigua per metre quadrat, la meitat dels litres registrat en tot el 2019

La intensa llevantada que ha patit Catalunya aquesta setmana, un dels temporals més importants dels darrers 20 anys al país, ha provocat més de 1.000 incidències a Arbúcies. Esllavissades, masies incomunicades, caiguda del subministrament de llum, d’aigua potable i de telecomunicacions, només són alguns dels desastres que s’han produït durant el pas del temporal Gloria, així com les més de 30 hores en què el municipi s’ha vist aïllat pel tall de les carreteres d’entrada i sortida (direcció Hostalric, Sant Hilari Sacalm i Coll de Revell).

Des que la llevantada va començar el dilluns 20 de gener, els serveis d’emergència del municipi com el cos de Bombers, Policia Local, ADF, Protecció Civil, així com la brigada municipal i forestals han estat treballant sense parar per tal de minimitzar els danys provocats per les fortes pluges. Arbúcies ha estat un dels municipis de Catalunya en què el Gloria ha deixat més aigua, ja que en tan sols quatre dies s’han comptabilitzat 356,5 litres per metre quadrat, la meitat dels litres registrats en tot l'any 2019.

“El temporal ha passat, però ara ens trobem que hem de gestionar la gravetat de la situació”, ha subratllat l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga. “El nostre municipi encapçala el rànquing de litres caiguts durant la llevantada i això es tradueix en centenars i centenars d’incidències”, ha explicat Garriga.

Els principals problemes que ha d’afrontar el municipi a hores d’ara són les famílies que es troben en unes 30 masies aïllades des de fa més de 2 dies – Arbúcies compta amb prop de 500 masies en tot el terme municipal-; els més de 80 quilòmetres de carreteres de bosc que porten a cases de pagès que s’han vist afectades, ja sigui per la caiguda d’arbres o per esllavissades; carrers del nucli urbà que han patit esllavissades de talussos i que afecten la mobilitat dels ciutadans; ponts que han desaparegut i que se’ls ha emportat la riera; les desenes de persones que encara ara es troben incomunicades; i l’aïllament del nucli urbà de Joanet, ja que la carretera d’accés ha patit una de les conseqüències més aclaparadores del temporal.

A tot això s’hi suma el fet que des del migdia d’avui divendres el subministrament d’aigua ja no és potable, ja que degut a les fortes pluges s’ha produït un augment de la terbolesa de l’aigua dels pous i que afecta directament a la qualitat de l’aigua. Per això, l’empresa Sorea recomana a la població que només s’utilitzi l’aigua de l’aixeta per dutxar-se, rentar roba i pels estris de cuina. Les zones afectades són el nucli urbà i les urbanitzacions d’Arbúcies, en canvi, Joanet i Fogueres de Montsoriu no es veuen afectats per aquesta restricció.