22/04/2021 - Hisenda

L’Ajuntament d’Arbúcies aprova el pressupost 2021 de 10.250.000 euros

Les inversions en espais públics i edificis municipals són de 2,5 milions d’euros

El ple de l’Ajuntament d’Arbúcies ha aprovat el pressupost 2021 que ascendeix als 10.250.000 euros i en què les inversions suposen una gran part de la despesa que durà a terme el consistori enguany i que es xifren en 2.543.451,45 euros. Les energies renovables, l’arranjament dels desperfectes del Gloria, les millores a la xarxa de sanejament, l’ampliació de nínxols al cementiri, les obres de remodelació del Museu Etnològic del Montseny, el nou Centre d’Interpretació turístic-cultural vescomtat de Cabrera, l’Espai d’aigua i salut i la nova Llar de Jubilats són els projectes que centren el capítol d’inversions. 

A més, durant aquest exercici està previst amortitzar en 820.000 euros el deute del Consistori. Pel que fa als ingressos, cal recordar que les ordenances, taxes i preus públics es van congelar per aquest 2021. 

Gloria 
La despesa total dels desperfectes que va provocar el Gloria el gener del 2020 és d’1,8 milions d’euros i, en el pressupost d’aquest 2021, es destinaran 662.000 euros a arranjaments d’esllavissades, esvorancs, a la reconstrucció de murs, refer voreres i esculleres. Durant el 2020 ja es van dur a terme diverses actuacions com ara la reparació del passeig de Palacaguïna, la carretera d’accés a Joanet, Can Cassó, el passeig de la Riera o les diferents esllavissades que va haver-hi al centre de la vila, les més destacades la del carrer Castell i la de la placeta Federic Mompou. Recordem que Arbúcies va ser un dels municipis més afectats pel temporal Gloria ja que en només 3 dies van caure 430 litres per metre quadrat, segons les dades registrades per l’Observatori Meteorlògic Municipal a Puig Ses Olles. 

Centre d’interpretació turístic-cultural vescomtat de Cabrera 
El nou centre de divulgació lligat al vescomtat de Cabrera suposarà per a l’Ajuntament una inversió de 536.000 euros. Es tracta d’un projecte que compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i que té per objectiu generar una proposta de turisme cultural creant tot un seguit de rutes i altres productes turístics al voltant del llegat patrimonial del vescomtat de Cabrera i del castell de Montsoriu. 

Energies renovables 
El consistori ha previst invertir aquest any 250.000 euros en energies renovables. Concretament, en projectes i obres encarades a la biomassa forestal i a la implementació de l’energia solar en equipaments municipals. En aquest sentit, l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, ha explicat que l’Ajuntament segueix compromès treballant un any més per aconseguir el 100 per cent de l’eficiència energètica en els edificis municipals. Cal recordar que fa 5 anys l’Ajuntament va rebre el premi Solar Europeu 2016 pel projecte d’autogeneració de calor mitjançant una caldera de biomassa de 500 kW, cosa que demostra el compromís del consistori des de fa anys amb les energies renovables. 

Museu Etnològic del Montseny 
Les obres de millora i adequació del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, repercutiran en 236.000 euros en el pressupost 2021. Uns treballs que tenen per objectiu la remodelació i renovació museogràfica de les diferents sales i espais de la segona planta del Museu, en els àmbits dedicats a explicar la societat industrial. Una part de la inversió també es destina a la rehabilitació i aïllament de les cobertes originals de l’edifici. 

Xarxa de sanejament 
El compte general de l’Ajuntament també preveu una partida per continuar amb els treballs de millora de la xarxa de sanejament del municipi. En aquest cas, la inversió serà de 127.00 euros. Una actuació que dona continuïtat a les diferents obres de millora que s’han dut a terme en els últims 6 anys pel que fa al col·lector que transcórrer al llarg de la Riera d’Arbúcies. Així com també als diferents treballs que es duran a terme a la xarxa de sanejament de la riera Xica. 

Cementiri municipal 
Per aquest 2021 està previst una ampliació en el nombre de nínxols del cementiri municipal, que tindrà un despesa de 65.000 euros. Concretament, s’obrirà un nou carrer que donarà cabuda a 60 nous nínxols. 

Llar de Jubilats 
Pel que fa a les obres de la nova Llar de Jubilats, que s’ubicarà a l’edifici de l’Hotel d’Entitats, està previst que els treballs finalitzin aquest any amb una inversió de 55.000 euros d’un total de 700.000 euros, que s’han anat invertint en diferents exercicis fiscals.  Un nou equipament repartit en 4 plantes amb molta més lluminositat i espais exteriors en comparació amb l’actual edifici. Amb aquest nou emplaçament, el casal dels avis disposarà de més espai per als tallers, serveis i oci que s’ofereixen als més de 700 socis que té l’Associació de Jubilats i Pensionistes. 

L’alcalde d’Arbúcies ha assenyalat: “El pressupost de l’Ajuntament aquest 2021 persegueix dos objectius. Per una banda, actuar principalment sobre les àrees d’atenció a les persones per tal de fer front a les desigualtats provocades per la Covid-19. I, de l’altra, dur a terme inversió pública per ajudar a reactivar l’economia local”.