04/05/2022 - Medi Ambient

Arbúcies destina un milió d’euros al projecte de remodelació de l’enllumenat públic

Se substituiran els més de 1.500 punts de llum actuals per tecnologia LED

El Ple de l’Ajuntament d’Arbúcies va aprovar per unanimitat el projecte inicial de remodelació de les instal·lacions de l'enllumenat públic. Una proposta de renovació que permetrà substituir els 1.517 punts de llum actuals per enllumenat amb tecnologia LED. 

Aquest projecte té dos objectius fonamentals. Per una banda, millorar les característiques de l’enllumenat municipal, unificant criteris, uniformitat, temperatura de color i aconseguir una il·luminació adequada pel tipus de via i, així, eliminar la contaminació lumínica existent actualment i complir amb la normativa vigent. D’alta banda, aquest canvi permetrà millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat que es traduirà en un estalvi econòmic important, ja que es passarà dels 121.658,90 euros de mitjana de cost de la facturació anual als 44.640 euros. 

Segons l’estudi que s’ha fet gràcies al personal municipal, al municipi hi ha actualment 1.619 punts de llum, dels quals un 71,71 per cent és de vapor de sodi en alta pressió; un 20,88 per cent de vapor de mercuri; un 1,11 per cent d’halogenurs metàl·lics i un 6,30 per cent que ja són de LED. La inversió que suposarà la substitució d’aquests 1.517 punts de llum és de 998.000 euros, que està previst finançar-los a 15 anys, de manera que la inversió es pugui pagar gràcies a l’estalvi econòmic que tindrà el consistori amb la factura energètica. 

El regidor d’Urbanisme, Martí Pastells, explica: “Aquest projecte ha estat llarg i complex, però ha estat possible gràcies al treball i a la implicació de tècnics, administratius, treballadors i regidors de diverses àrees de l’Ajuntament”. I afegeix: “Aquest projecte és el resultat d’un estudi adequat a les necessitats de la població, que suposarà un salt important pel que fa a l’eficiència energètica, als costos i a la reducció de la contaminació pel que fa a l’empremta de carboni i a la contaminació lumínica”.