Aquest mes de novembre han començat les obres de la tercera i última fase de substitució de dos trams del col·lector de la xarxa de sanejament d’Arbúcies. Es tracta de dos trams de 100 metres cadascun entre Can Xacris i Can Delfí, on actualment hi ha l’edifici de l’Ajuntament. Amb aquestes obres es completaran la totalitat dels trams aeris del clavegueram dins la llera de la Riera d’Arbúcies.
Aquests treballs de substitució es duen a terme a conseqüència dels problemes d’estanqueïtat i falta de regularitat en els pendents i que ocasionen fuites puntuals al medi de l’actual col·lector. A més, les continues avingudes dels últims anys han rebaixat notablement la cota de la llera fluvial pel qual també han deixat descalçats els suports dels col·lectors exposant la instal·lació a ser arrossegada per les aigües com ja va succeir en diversos punts l’any 2020.
Aquesta tercera i última fase de millora de la xarxa de sanejament en alta estarà formada per la substitució de 2 trams aeris de col·lector de formigó de 188 m lineals en total, per una canonada de polietilè de doble capa. El nou col·lector disposarà de pendents entre l’1,5 i 2 per cent i quedarà protegit per un prisma de formigó. La nova estructura de suport del col·lector que es construirà respondrà funcionalment com un front de riera de canalització d’avingudes amb previsió que el nivell de les aigües pugui sobrepassar la cota del col·lector. Unes obres que tindran un cost de 155.298,90 euros i estaran finançades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
Prop de 700.000 euros invertits a la xarxa de clavegueram
Al llarg d’aquests últims anys, l’ACA i l’Ajuntament d’Arbúcies han finançat diverses actuacions per adequar el clavegueram a les necessitats actuals. Les més importants han estat l’eliminació del conegut com a pont tibetà, que travessava la riera, i la construcció de la resclosa del Pont Vermell, obra que va tenir lloc a finals del 2015 i principis del 2016 i que va tenir un cost de 78.000 euros; la substitució de 550 ml de tram del col·lector al marge esquerra de la Riera d’Arbúcies, que es va fer durant el 2018 i va tenir un cost de 152.296,90 euros; l’arranjament de la resclosa del Molí de les Pipes, que es va dur a terme el 2019 amb un cost de 125.000 euros. Així com s’han anat aprofitant les obres de reforma dels carrers Camprodon, Castell, Montseny, travessia Montseny, Prat de Can Delfí, Sorrall, Ramon Pagès, travessia Vicenç Bosch, Riera i Pont Vermell per separar les aigües pluvials i residuals. I, finalment, les obres de la 5a fase d’arranjament entre la placeta de la Riera i Can Xacris amb un cost de 153.000 euros. Així doncs, en els últims 8 anys, s’han invertit 663.595,80 euros per a la renovació de l’antic col·lector del municipi.
Millora de tota la xarxa de clavegueram del municipi
El govern municipal de l’Ajuntament d’Arbúcies està treballant, des de fa anys i en diverses fases, en la millora de la separació d’aigües residuals i pluvials de la xarxa de clavegueram del municipi. Unes inversions que, a banda de millorar l’estètica del poble, tenen com a objectiu principal ser més curosos amb el medi ambient i controlar els abocaments que van directament a la riera d’Arbúcies, una zona que forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural.
El sistema de clavegueram és un servei bàsic que a Arbúcies es va començar a construir entre els anys 1900 i 1902 als carrers Magnes, Camprodon, Vern i plaça de la Vila. A mesura que el poble va anar creixent també ho va anar fent la xarxa fins que el 1982 donava cobertura a les 4.700 persones que vivien aleshores al poble.
Des dels anys 80 fins ben entrats al segle XXI, la població arbucienca ha anat augmentant fins arribar als 6.800 habitants d’avui dia, de manera que la xarxa de clavegueram que hi havia construïda fins llavors va quedar insuficient i obsoleta i provocava abocaments incontrolats a la riera, obstruccions dins el col·lector i desbordaments d’aigües fecals a habitatges del costat de la riera.
L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, ha assenyalat que es tracta d’unes obres que s’han pensat a llarg termini, és a dir, perquè tinguin una durabilitat per als propers 50 anys. “Els treballs d’aquesta última fase, com totes les anteriors que hem realitzat, han estat dissenyades per tal d’aguantar les diferents crescudes que hi pugui haver de la riera d’Arbúcies, com va passar, per exemple, amb el temporal Gloria”, afegeix Garriga.