06/04/2022 - Medi Ambient

Arbúcies i Agbar inauguren l’exposició “Operació Aigua” per conscienciar sobre la disponibilitat dels recursos hídrics

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, i el gerent territorial d’Agbar, Josep Descamps, i alumnes de les escoles

L’exposició Operació Aigua d’Agbar, companyia gestora del cicle de l’aigua i serveis mediambientals, ha estat inaugurada avui a Arbúcies per l’alcalde Pere Garriga i el gerent territorial d’Agbar, Josep Descamps, a la plaça 1 d’octubre, emplaçament d’aquesta mostra didàctica. En un acte que ha comptat amb la participació dels alumnes de 4t curs de les escoles Dr. Carulla i Vedruna. 

L’exposició, que es podrà visitar fins al 25 d’abril, té l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d’aigua, dels usos i abusos que en fem com a societat i de l’impacte que aquests tenen en el medi natural. L’exposició està dirigida al públic general, posant un èmfasi especial en el familiar i escolar. És per aquest motiu que durant els dies que hi hagi l'exposició a Arbúcies, els alumnes dels dos centres educatius aniran passant per la mostra per tal de conèixer més coses relatives a l'aigua. 

En l’acte d’inauguració, l’alcalde Pere Garriga ha convidat “tots els arbuciencs i arbucienques a visitar aquesta mostra per tal de tenir consciència de tot allò que significa l'aigua a la nostra vida i conèixer l'ús que fem d'aquest recurs tan preuat com a societat". A l’acte, hi ha participat també el tinent d'alcalde i regidor d'Educació, Jaume Salmeron.

El gerent territorial d’Agbar, Josep Descamps, ha recordat que “el canvi climàtic posarà al límit el subministrament d’aigua potable de part de la població mundial en un futur pròxim, sigui per les sequeres o bé per un canvi notable en el règim de precipitacions”. “Des d’Agbar -ha recalcat Descamps-, som conscients d’aquesta situació i hem adoptat un rol actiu per contribuir a les fites establertes en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquest sentit, duem a terme accions de conscienciació i sensibilització de la ciutadania, com és l’exposició Operació Aigua”.

Així mateix, el representant de la companyia gestora del cicle de l’aigua ha incidit que “cadascú de nosaltres té un paper important a jugar en el desafiament que suposa el canvi climàtic” i ha refermat que “la cooperació publicoprivada i el compromís ciutadà són eines imprescindibles per construir un futur sostenible”.

Durant les pròximes setmanes, es programaran vistes amb les escoles del municipi.

Com a dades destacades, Operació Aigua mostra que més de 800 milions de persones a tot el món no disposen d'aigua potable. També es visualitza que més de 4.000 milions de persones no tenen accés a lavabos i que un 80% de les aigües residuals es llencen als rius i al mar sense tractar, la qual cosa provoca la contaminació de les aigües. L’exposició es divideix en els següents blocs: “Com contaminem l’aigua”, “Com s’embruta l’aigua?”, “Aigua per a tothom?” i “Quanta aigua consumeixes?”.
 
L’acte d’inauguració ha comptat amb el suport de l’Ajuntament d’Arbúcies.

L’exposició Operació Aigua, que és itinerant, també està instal·lada actualment a Roquetes. Ja ha visitat Granollers, Mollet, Sant Celoni, Sant Cugat, Rubí, Martorell, Amposta, Sitges, Alcanar, Valls, Mollerussa, Tàrrega, Ulldecona, Calafell, Constantí, Cambrils, Tarragona, Barcelona, Sant Pere de Ribes, Igualada, Sallent, Taradell, Berga, Manlleu, Alp, Santa Bàrbara, Constantí i Olot. En total, visitarà una cinquantena de poblacions catalanes en dos anys.

Es pot consultar més informació al web de l’Operació Aigua: https://operacioaigua.cat/