13/01/2021 - Medi Ambient

Arbúcies té quatre nous contenidors de recollida de roba usada

Aquest augment de contenidors ha estat possible gràcies a la renovació del conveni entre l’Ajuntament d’Arbúcies i HUMANA Fundación Pueblo para pueblo

Arbúcies té quatre nous contenidors de recollida de roba usada, que sumats als dos que ja existien, fa un total de 6 punts on podem portar la roba i el calçat que ja no utilitzem per ser reutilitzat o reciclat. Els contenidors els podeu trobar a: carrer Sant Jaume, pàrquing de Can Delfí, Camp de l’Oliver, rotonda de Països Catalans, pàrquing del Bonpreu i Deixalleria.

Aquest augment de contenidors ha estat possible gràcies a la renovació del conveni entre l’Ajuntament d’Arbúcies i HUMANA Fundación Pueblo para pueblo, per a la recollida de roba usada en el municipi a través de contenidors de carrer. HUMANA és una fundació que forma part de la Federació Humana People to People que agrupa a 30 organitzacions a nivell mundial.  

Els objectius principals d’HUMANA és protegir el medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i millorar les condicions de vida de les comunitats en vies de desenvolupament, a nivell nacional i internacional, a través de programes basats en la solidaritat, l’organització activa de les persones, amb especial atenció als joves i infants.

Valors com la solidaritat, sostenibilitat, consciència mediambiental, transparència, persistència, orientació a les persones i professionalitat són els que fan que l’Ajuntament d’Arbúcies hagi renovat el conveni de col·laboració amb HUMANA. 

En aquests contenidors s’hi pot posar tot tipus de roba i calçat, de qualsevol talla o mida o color. Un cop la roba està dipositada al contenidor, HUMANA la recull i la transporta a les seves plantes per fer-ne la classificació: una part es destina a les botigues de segona mà que Humana té repartides pel territori, un percentatge de la roba es prepara i s'envia a Àfrica (on es ven a preus baixos a comerciants locals per a satisfer la demanda d'aquests països, activar-ne l'activitat econòmica local i generar recursos locals per al desenvolupament), una part de la roba usada que es recull es troba en un estat que no permet la seva reutilització com a peça de manera que es ven a empreses de reciclatge tèxtil i la resta del que es recull solen ser altres residus, no tèxtils, que són tractats a través de gestors autoritzats a les plantes que correspon.

Amb la recollida i classificació de la roba l’Ajuntament d’Arbúcies vol promoure la sostenibilitat i el respecte per al medi ambient, complint amb les 3 grans "R" dels programes de medi ambient:

  • Reduir el volum de roba que acaba als centres de tractament de residus.
  • Reutilitzar la majoria de roba rebutjada.
  • Facilitar el Reciclatge tèxtil de roba en mal estat perquè sigui transformada en altres productes.