02/06/2021 - Medi Ambient

Com ens afectarà la nova tarifa de la llum?

Els consumidors domèstics i petites empreses tindran ara discriminació horària

Aquest 1 de juny ha entrat en vigor la nova tarifa de la llum, 2.0TD, que és per a tots els clients domèstics i petits negocis que tinguin contractada una potència inferior als 15 kW.

La nova tarifa pretén  modificar els nostres patrons de consum. Ens obligarà a mirar el rellotge abans de posar la rentadora, perquè de fer-ho a una hora o a una altra el preu podrà més que doblar-se.  

Però, atenció, tot i que el canvi és substancial, només afecta una part de la factura, la part regulada: els peatges i càrrecs. Els peatges serveixen per pagar el transport i la distribució de l'electricitat fins a casa, i els càrrecs serveixen per pagar altres conceptes inclosos a la factura com les primes a les renovables, o el dèficit de tarifa, etc.

Com serà la nova distribució d'aquests càrrecs i peatges?
Amb la nova tarifa continuarem pagant aquests peatges i càrrecs en funció del terme d'energia, allò que consumim i que per tant varia mes a mes; i en funció del terme de potència, la part fixa de la factura, allò que paguem per estar connectats a la xarxa independentment del que consumim.

La diferència, però, radica en què, tot i que continuarem pagant més en funció de la potència contractada (un 55%), es potencia la part variable (que passa del 40% al 45%), on també pagarem més o menys en funció de l'hora en què consumim.

L'objectiu de tot plegat és fer els consumidors més conscients de la necessitat d'aplicar mesures d'estalvi energètic i sobretot desplaçar el seu consum fora de les hores punta, per evitar haver de fer noves inversions a la xarxa que encaririen més la factura.

Si ja tenies una tarifa amb discriminació horària (és a dir, pagaves la llum a preus diferents en funció del moment del dia, més cara al migdia i a la tarda, i més barata a la nit i al matí)  la nova tarifa et resultarà familiar. Ara tothom tindrà discriminació horària.

Hi haurà tres períodes d'energia, això vol dir que el dia es dividirà en tres franges: punta, plana i vall. Els peatges i càrrecs que pagarem a cada franja seran diferents, i l'efecte immediat serà que posar la rentadora a l'hora punta serà més car que a l'hora vall.
Aquesta serà la distribució:
Hores punta, les més cares. S'aplicaran els dies laborables de 10 a 14 h i de 18 a 22 h 

Hores planes, més barates. S'aplicaran els dies laborables de 8 a 10 h, de 14 a 18 h i de 22 a 00 h

Hores vall, les més barates. S'aplicaran els dies laborables des de les 00 fins a les 8 h i també tots els caps de setmana i festius.

Us deixem l’enllaç a un vídeo explicatiu vídeo explicatiu d’aquesta nova tarifa de la llum 

També podeu llegir més sobre el tema en aquest enllaç