A causa de la sequera que estem patint aquest mes de juliol, des de l’Ajuntament es recomana fer un bon ús de l’aigua domèstica i no malgastar-la. És tan important hidratar-se i seguir els consells de salut per combatre l’onada de calor d’aquests dies com fer un ús responsable de l’aigua.
Recordeu que en termes d’aigua, menys és més. Menys aigua consumida és més aigua disponible, més garantia d’aigua d’abastament, més cabal pels rius, més qualitat per als ecosistemes i les espècies que en depenen. Tots i cadascun dels petits gestos quotidians que puguem fer són necessaris i benvinguts per fer front comú a la sequera... comptem amb tu! Per això, us recordem alguns dels consells que podem seguir per estalviar aigua a casa nostra:
Airejadors d’aixetes
Entre els instruments més útils per estalviar aigua a la llar destaquen els airejadors o reductors, que permeten reduir el cabal que surt per l'aixeta, però mantenir-ne la utilitat. Aquests enginys permeten estalviar fins a un 50% d'aigua. Fem-los servir!
Dutxa o bany?
Mentre que omplir la banyera suposa un consum de fins a 300 litres d'aigua, una dutxa refrescant de 5 minuts (més que suficient per a la higiene diària del cos) rondaria els 80 litres. I si a més disposem d'un airejador de dutxa, el consum es pot reduir fins als 60 litres.
El rentavaixelles, estalvia?
La utilització correcta del rentavaixella pot reduir el consum d'aigua. Això sí, sempre que es tracti d'un model de classe A o superior, que poden fer un rentat amb la càrrega plena amb una despesa de 18 litres d'aigua, mentre que el rentat a mà de les mateixes peces en requeriria més del doble. Esperem a omplir-lo per fer-lo servir.
La rentadora sempre plena!
Cal fer servir la rentadora amb la càrrega completa i utilitzar, sempre que sigui possible, el programa d'estalvi. En el cas d'haver de triar un model, escollir-ne un d'eficient ja que, mentre que una rentadora antiga consumeix al voltant de 80 litres per bugada, les màquines noves de classe A no superen els 20 litres.
El vàter no és una paperera
Fer servir el vàter com a paperera suposa una despesa absurda d'aigua. Cal recordar que la descàrrega d'una cisterna del tipus normal buida entre 9 i 12 litres d'aigua en cada ús. Corregim aquest hàbit; fem servir les papereres i no el vàter.
A més existeixen les cisternes de vàter de doble descàrrega que permeten buidar mitja o tota la capacitat de la cisterna d'acord amb l'ús que en fem, de manera que podem passar de 3 a 9 litres segons el cas. També n'hi ha que permeten aturar la descàrrega de manera voluntària per no malbaratar més aigua de la necessària. Si no disposes de cap d'aquests mecanismes informa-te'n al teu instal·lador. També pots fer servir el sistema casolà d'estalvi a la cisterna del vàter. Introdueix una ampolla de litre plena de sorra i aconsegueix un estalvi de més de 4.000 litres d'aigua a l'any.
Com mantenir les piscines?
Una vegada omplerta, l'aigua de la piscina es converteix en un tresor preuat que cal mantenir en perfectes condicions per evitar buidar-la. Envoltar la piscina de gespa és un error, ja que s'arrosseguen a l'aigua restes que en malmeten la qualitat quan es descomponen. Cal que posem un sòl ferm a l'entorn de la piscina i protegiu-la amb una lona o una xarxa en acabar el bany.
Com obtenir aigua extra
L'aigua de bullir la verdura o els ous és un aliment excel·lent per a les plantes del terrat o del balcó, sempre i quan estigui lliure de sal. També podem fer servir la de l'aquari, ja que aporta una gran quantitat de nutrients a les nostres plantes. I fins i tot l'aigua de fregar el terra (sempre que no hi posem sabó). A sota la pica, posa sempre un recipient per recollir l’aigua sobrant de netejar la fruita i les verdures o altres aliments. Tindràs aigua extra per regar o netejar la casa. No la desaprofitem!
Dipòsits d’estalvi d’aigües grises
Els dipòsits d'aigües grises són un equipament cada vegada més habitual a les llars noves. Les aigües grises són les que s'obtenen de la cuina, de la rentadora, del rentavaixella o de la dutxa. Aquestes aigües residuals es poden conduir a un petit dipòsit que, posteriorment, alimenta la cisterna del vàter.
Reg amb consum eficient
Un habitatge en un edifici de pisos consumeix de mitjana uns 130 litres per persona i dia, mentre que una casa unifamiliar amb jardí té un consum de més de 200 litres per persona i dia. Sigueu curosos amb l'aigua de reg.
El romaní, l'espígol, la farigola o l'alfàbrega són, entre d'altres, les plantes autòctones que s'adapten millor al nostre clima i que consumeixen fins a deu vegades menys aigua que les flors de temporada clàssiques. A més, són més resistents a les temperatures altes i duren molt més temps.
La instal·lació de sistemes gota a gota o d'aspersors d'eficiència alta permet retallar el consum d'aigua en el reg. Eviteu regar en les hores de màxima insolació, ja que afecta les plantes pels canvis bruscos de temperatura i augmenta l'evaporació, la qual cosa fa perdre una part important de l'aigua de reg.
Revisió dels equipaments d’aigua
El manteniment incorrecte dels equipaments de l'aigua a la llar pot provocar pèrdues importants. Una aixeta que goteja perd fins a 1.000 litres d'aigua al mes. Eviteu aquest malbaratament. Repareu les aixetes que degoten.
Trobareu més informació sobre la sequera aquí: https://sequera.gencat.cat/ca/inici/