26/02/2021 - Medi Ambient

Finalitzen les obres de substitució de l’antic col·lector dels carrers Magnes i Sorrall

Les obres han permès dissimular el tub i adequar l’espai de la Riera a la normativa PEIN

Els treballs d’adequació del clavegueram entre la placeta de la Riera i Can Xacris, ja han finalitzat.  Es tracta de la substitució del col·lector que correspon als carrers Magnes i Sorrall, que abans era de formigó i ara de polietilè. 

Les obres d’arranjament d’aquesta part del clavegueram d’Arbúcies han consistit a substituir l’actual tub per un de més modern i eficient de 50 i 60ml, tal com es va fer amb la part del col·lector que va des del carrer de la Riera fins a la depuradora. A més, el tub de la banda del carrer de Magnes s’ha revestit amb una paret de pedra vista i, el del costat del carrer Sorrall s’hi ha construït un caixó de formigó al voltant, per tal que els tubs no quedin a la vista i afectin al paisatge de la Riera, ja que es tracta d’un espai PEIN (Pla d'espais d'interès natural de Catalunya). 

Segons explica l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, amb aquestes obres també s’han dut a terme altres treballs com ara l’anivellament de la pendent del col·lector al llarg de tot el recorregut, així com també s’han fet registres cada 70 i 100 metres per quan calgui fer-hi actuacions d’emergència. 

L’alcalde d’Arbúcies ha assegurat: “Després de totes aquestes actuacions a la xarxa de clavegueram d’Arbúcies, ja s’hauran executat més d’un 70 per cent del total de les millores que són necessàries”. Garriga també ha explicat que resten dues fases més per dur a terme a la Riera d’Arbúcies, des del pont de Can Xacris fins a la placeta de l’escorxador. “Un cop completades aquestes obres de millora, haurem adequat el sistema de clavegueram d’Arbúcies a les necessitats actuals i futures de la població”. 

Aquesta actuació correspon a la 5a fase de les obres de millora del clavegueram d’Arbúcies i ha tingut un cost de 152.995,63 euros, que ha finançat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en col·laboració amb l’Ajuntament d’Arbúcies. 

Millora de tota la xarxa de clavegueram del municipi 
El govern municipal de l’Ajuntament d’Arbúcies està treballant, des de fa anys i en diverses fases, en la millora de la separació d’aigües residuals i pluvials de la xarxa de clavegueram del municipi. Unes inversions que, a banda de millorar l’estètica del poble, tenen com a objectiu principal ser més curosos amb el medi ambient i controlar els abocaments que van directament a la riera d’Arbúcies, una zona que forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural.
El sistema de clavegueram és un servei bàsic que a Arbúcies es va començar a construir entre els anys 1900 i 1902 als carrers Magnes, Camprodon, Vern i plaça de la Vila. A mesura que el poble va anar creixent també ho va anar fent la xarxa fins que el 1982 donava cobertura a les 4.700 persones que vivien aleshores al poble.

Des dels anys 80 fins ben entrats al segle XXI, la població arbucienca ha anat augmentant fins arribar als 6.800 habitants d’avui dia, de manera que la xarxa de clavegueram que hi havia construïda fins llavors va quedar insuficient i obsoleta i provocava abocaments incontrolats a la riera, obstruccions dins el col·lector i desbordaments d’aigües fecals a vivendes del costat de la riera.

Les fases d’arranjament del clavegueram 
Per aquest motiu, s’han anat fent diverses actuacions per adequar el clavegueram a les necessitats actuals. Les més importants són l’eliminació del conegut com a pont tibetà, que travessava la riera, i la construcció de la resclosa del Pont Vermell, obra que va tenir lloc a finals del 2015 i principis del 2016 i que va tenir un cost de 78.000 euros; la substitució d’una part del col·lector, que es va fer durant el 2018; l’arranjament de la resclosa del Molí de les Pipes, que es va dur a terme el 2019 amb un cost de 125.000 euros. Així com s’han anat aprofitant les obres de reforma dels carrers Camprodon, Castell, Montseny, travessia Montseny, Prat de Can Delfí, Sorrall, Ramon Pagès, travessia Vicenç Bosch, Riera i Pont Vermell per separar les aigües pluvials i residuals. I, finalment, les obres de la 5a fase d’arranjament entre la placeta de la Riera i Can Xacris amb un cost de 153.000 euros. 

Finalment, l’alcalde explica que aquestes obres de reforma del clavegueram es duen a terme per fases perquè l’Ajuntament treballa amb l’Agència Catalana de l’Aigua i es van fent a mesura que es van aconseguint les subvencions. “S’han invertit molts diners en la millora de la xarxa. Unes obres que no ens permeten lluir, però que són molt necessàries, sobretot per evitar futurs problemes”, acaba dient Garriga.