14/04/2023 - Noves Tecnologies

La solució als problemes de telefonia, més a prop

Està previst fer el desplegament soterrat de fibra òptica durant el primer semestre d’aquest 2023

Des de fa anys, diversos municipis de la comarca de la Selva (Arbúcies, Sant Hilari, Breda, Riells i Sant Feliu de Buixalleu) hem patit, periòdicament, talls en la connexió d'internet i telefonia fixa, fet que comporta importants perjudicis a la ciutadania, empreses, autònoms, personal que teletreballa des de casa i a la mateixa administració. La causa d'aquestes incidències es troba principalment en la manca d'inversió dels operadors en el manteniment de la infraestructura, propietària de Telefónica, que actualment segueix el traçat de la GI-552 a través d’esteses de cable en pals. 

El setembre de 2021 hi va haver un tall de servei de més de 30 hores, un fet que va desencadenar tot un seguit d'accions per trobar i aplicar una solució definitiva a un problema que s'arrossegava durant massa anys. 

La mobilització de la ciutadania va permetre recollir més de 600 signatures que es van lliurar a l'Oficina de Consum de la Generalitat de Catalunya i al Síndic de Greuges. I, en paral·lel, des de l'Ajuntament es van seguir dues línies de treball, tal com es va explicitar en una moció de Ple aprovada per unanimitat per tots els càrrecs electes de l'Ajuntament el 30 de març de 2022. 

Per una banda, l'alcalde, Pere Garriga, es va reunir amb el responsable de l’Àrea de Relacions Institucionals de Telefònica a Catalunya. L'empresa únicament va adquirir el compromís que actuaria sobre els punts concrets de la infraestructura, assenyalats per l'Ajuntament, que estiguessin en mal estat. Tot i que això no era cap solució definitiva, des de l'Ajuntament es va fer un informe on s'assenyalaven fins a nou punts on clarament es manifestava l'estat precari de la infraestructura. I d'aquests nou punts, acreditats amb fotografia i localitzats, Telefónica va reconèixer com a punts on actuar a només dos d'aquells. 

Per altra banda, diversos regidors i tècnics de l'Ajuntament d'Arbúcies s'han anat reunint amb la subdirectora general d'Infraestructures Digitals i Comunicacions Electròniques. Arran d'aquestes reunions, durant el primer semestre d'aquest any 2023 el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat de Catalunya farà el desplegament de fibra òptica en diversos trams: a la GI-552: entre les poblacions de Breda i Arbúcies; a la GI-550: des de l'Eix Transversal (C-25) fins a Arbúcies; i a la GI-543: carretera d'Arbúcies a coll de ravell. 

Aquest desplegament serà soterrat, resseguint el traçat de cada carretera. Un cop s'hagi fet l'obra, la Generalitat posarà a disposició de les operadores aquesta infraestructura per tal que puguin arribar a Arbúcies amb uns costos molt competitius i sense haver de fer una gran inversió. 

D'aquesta manera es dibuixa un escenari on es resolen definitivament els problemes amb la infraestructura de telefonia fixa i internet a Arbúcies, ja que les operadores de telecomunicacions disposaran de diverses alternatives segures, fiables, econòmiques i de titularitat pública per arribar fins a Arbúcies i poder oferir els seus serveis a la població.