19/07/2021 - Promoció Econòmica

82 propostes per a la reactivació econòmica post Covid-19 a Arbúcies

El Pla pretén ajudar a les famílies, fomentar l’ocupació i potenciar la promoció econòmica

El ple de l’Ajuntament d’Arbúcies ha aprovat amb el suport de tots els grups municipals, Entesa, ERC i CUP el Pla de reactivació econòmica post Covid-19 per tal de pal·liar les greus conseqüències de l’emergència social i econòmica provocada per la Covid-19. I els ajuntaments, com a administració més propera a la ciutadania, han de ser proactius i estar a l’alçada per afrontar aquest repte. Per aquest motiu l’Ajuntament d’Arbúcies ha impulsat la redacció d’aquest Pla, que s’emmarca en la voluntat de fer front a l’impacte econòmic i social de l’Estat d’Alarma en el teixit comercial, les famílies i les empreses. 

Aquest document pretén establir un full de ruta a seguir durant els propers mesos. El pla es concreta en 82 actuacions que s’estructuren en 3 línies estratègiques per tal d’afrontar aquesta emergència social i econòmica: atenció social i ajuda a les famílies, promoció econòmica i foment de l’ocupació. De les 82 accions actuals 9 ja han estat realitzades i finalitzades, 68 ja s’estan executant des del segon semestre del 2020. De fet, aquest Pla és un document viu i adaptable perquè la incertesa actual així ho fa necessari.

L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, explica que l’objectiu d’aquest Pla es pal·liar els efectes desfavorables provocats per la crisi sanitària i afavorir un desenvolupament econòmic  sostenible generant més activitat econòmica, més ocupació i una millor inserció per a les persones i col·lectius més vulnerables. 

En aquest sentit, la taxa de desocupació a Arbúcies des del març de 2020 al març de 2021 ha augmentat un 3 per cent, del 10,67 per cent registrat abans de la pandèmia al 13,92 per cent un any després de la crisi sanitària. Tanmateix, a l’octubre de 2020 l’atur al municipi va arribar al 14,20 per cent. (Les persones afectades per ERTO no estan incloses dins aquestes xifres). 

Per tal de pal·liar els efectes econòmics derivats de la pandèmia, des de les diverses regidories de l’Ajuntament es duen a terme diferents accions destinades a l’atenció social i ajuda a les famílies, a la promoció econòmica i al foment de l’ocupació. 

En l’àrea d’Atenció a les Persones destaca l’habitatge d’urgència social, l’atenció a la gent gran, el centre obert, les beques per a activitats extraescolars i els microcrèdits per a persones vulnerables i autònomes. 

Pel que fa a la  Regidoria de Cultura s’ha impulsat l’ús de la plataforma en línia Codetickets per a la compra d’entrades per a espectacles, que també s’ha estès a d’altres regidories i serveis. A l’àrea d’Educació i Ensenyament s’inclouen les accions de neteja i desinfecció dels espais docents, així com el Pla de Garantia Juvenil. I a la Regidoria d’Igualtat s’impulsen els plans d’inserció de dones majors de 45 anys. 

A les regidories d’Activitat Física i Esport i Festes, s’ha dotat les instal·lacions i espais de recursos per tal de complir les noves normatives i protocols marcats per sanitat, el que es coneix com a adequació dels espais a la “nova normalitat”. I a l’àrea de Noves Tecnologies, s’està impulsant l’ús de l’administració electrònica entre la ciutadania. 

A l’àrea d’Hisenda s’ha redactat el Pla econòmic financer que preveu la modificació dels pressupostos per adequar-los a les conseqüències socials i econòmiques de la Covid-19. Així com es va dotar d’una nova partida al Pressupost 2020 destinada a ajudes socials i es va reconsiderar el pla d’inversions municipals per prioritzar aquelles que tinguin un major impacte amb l’ocupació i la generació de llocs de treball i, finalment, fomentar la inversió pública i les infraestructures com a instrument de creació de riquesa i ocupació
 
A les Regidoria de Promoció Econòmica les accions plantejades fan referència a l’impuls de l’ocupació a través dels programes Treball i Formació, Garantia Juvenil i Treballs als Barris. Així com el suport al teixit empresarial i comercial del municipi a través de la creació de les taules d’emergència comercial i empresarial, el suport a l’Associació de Comerç, la bonificació de la taxa d’ocupació de via pública i, finalment, la creació de l’apeu al polígon Torres Pujals, amb l’objectiu de promoure i dinamitzar les activitats empresarials d’una zona delimitada a partir d’un pla d’acció que s’ha d’adequar a les finalitats d’interès general.

I, finalment, des de l’àrea de Turisme es vol donar potenciar la marca turística del municipi a mitjançant un concurs per al nou logotip i imatge gràfica, amb la redacció del nou Pla estratègic de turisme, la posada en valor del patrimoni paisatgístic, l’increment de la competitivitat de la indústria agroalimentària i dels productes locals que culminaria amb una fira de productes de proximitat. 

“Des de les administracions públiques hem de fer tot el que estigui a les nostres mans perquè la recuperació de l’economia local s’acceleri per tal de reduir el nombre de persones a l’atur i que viuen en situacions de precarietat”, conclou l’alcalde d’Arbúcies.