11/12/2019 - Promoció Econòmica

Arbúcies i Sant Hilari Sacalm constitueixen una cooperativa per a la inserció laboral de joves

El projecte vendrà productes de proximitat de les marques Montseny, Guilleries i Reserva de la Biosfera

Amb l’aprovació dels estatuts de l’empresa Naturjove per ple, es tanca definitivament el procés de constitució d’aquesta cooperativa per a la inserció de joves i el projecte comença a caminar.

Naturjove és una empresa d’economia social que compta amb la col·laboració dels ajuntaments d’Arbúcies i Sant Hilari com a socis amb dos objectius fonamentals: per una banda, inserir al mercat laboral joves provinents del PFI, recurs educatiu que ja gestionen els dos ajuntaments i, per l’altra, elaborar i vendre productes alimentaris de proximitat amb especial èmfasi en les marques Montseny-Guilleries i Reserva de la Biosfera.

El projecte neix a finals del 2018 amb la concessió d’una subvenció del projecte Singulars que promou la Generalitat de Catalunya per iniciar projectes socials i cooperatius. L’Ajuntament d’Arbúcies s’hi presenta i aconsegueix 60.000 euros per desenvolupar-lo. L’equip tècnic municipal endega el procés administratiu i econòmic per fer realitat la nova cooperativa. De manera coordinada amb l’Ajuntament de Sant Hilari es cerquen els recursos humans i econòmics per anar concretant la viabilitat econòmica i laboral de Naturjove.

S’obre un procés participatiu amb la plataforma Decidim per triar-ne el nom i també un concurs d’idees pel disseny del logo de l’empresa. L’arbucienca Silvia Massó guanya el concurs d’idees. De manera paral·lela, s’incorporen en Jordi Soldevila i l’Olga Serra com a socis cooperatius, previ acord dels dos ajuntaments, i en compliment de tres requisits pautats: trobar-se en situació d’atur, tenir experiència en l’àmbit de la indústria alimentària i fer una aportació de capital social a la cooperativa.

Durant aquests mesos, s’ha desenvolupat un pla de formació tant per a socis com per a treballadors. El pla formatiu s’ha coordinat i executat amb la cooperativa arbucienca La Veganeria que ha liderat un seguit de tallers consistents en l’elaboració d’algunes receptes basades en la poma de la Vall d’Arbúcies.

Naturjove neix amb la voluntat d’obrir un camí per a joves en situació de vulnerabilitat acadèmica, social i econòmica. En els propers mesos, es desenvoluparà una campanya de divulgació i promoció de la nova empresa d’àmbit social i a partir del mes de gener iniciarà la seva activitat d’elaboració i distribució.

El projecte cooperatiu Naturjove s’emmarca en l’estratègia de creixement i difusió de l’economia social i solidària que l’equip de govern municipal està desenvolupant des de fa anys. Arbúcies disposarà d’una nova eina per crear ocupació de qualitat i un model de treball diferent, més just i participatiu. “El nostre poble esdevé, un cop més, referència en l’àmbit de l’economia social i en la gestió de diferents serveis de d’una òptica on les persones es troben al centre de les actuacions públiques. Naturjove sorgeix en aquest context i treballem per convertir-la en una nova experiència d’èxit”, explica el tinent d’Alcalde Jaume Salmeron.