27/10/2021 - Promoció Econòmica

La política municipal és clau en el foment de l’economia social i solidària

Jornada sobre ESS a Arbúcies aquest dijous 28 d’octubre

El Consell Comarcal de la Selva, juntament amb l’Ajuntament d’Arbúcies i el Cercle La Selva de l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines impulsen una jornada aquest dijous 28 d’octubre sobre Polítiques Públiques i Foment de l’Economia Social i Solidària (ESS), adreçada a alcaldies, regidories, funcionariat i cos tècnic dels Ens locals de la Selva.

L’Economia Social i Solidària és el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques que prioritzen les persones per damunt del lucre, que promouen el paradigma de la vida per davant de l’interès personal i de la competència desmesurada del lliure mercat. 

Els municipis tenen eines molt potents per poder enfortir la qualitat de vida, la justícia social, la participació democràtica i la sostenibilitat de les persones: Cooperatives d’impuls municipal, col·laboració amb empreses d’inserció sense ànim de lucre i, especialment, la contractació pública responsable (licitacions i compra pública).

L’administració fa compres amb diners públics, i és per aquesta raó que l’acció de consum de la mateixa queda regulada en un marc legal molt estricte per tal d’assegurar un ús transparent i adequat dels recursos comuns. L’elevat impacte potencial de la compra pública està relacionat en gran mesura amb els volums econòmics implicats: l’administració té un gran poder sobre els criteris a fixar (eficiència econòmica, social i ambiental) i, per tant, sobre el tipus d’empreses que atreu.

Si les persones hem canviat valors i la manera de consumir, què passa amb l’administració? Doncs que pot ser una autèntica Palanca de Canvi en aquest context. Alcaldies, regidories, funcionariat i cos tècnic són cridades a participar de la jornada que es farà el proper dijous 28 d’octubre a Arbúcies, al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, de 9.15 a 13.30 h.

La jornada comptarà amb la participació d’Onditz Portabella, experta en compra pública; Xavier Rubio, cap de Departament d’Economia Social de l’Ajuntament de BCN i membre de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS); Albert Rosa, gerent de la Cooperativa de serveis forestals Idària, de l’empresa d’inserció Eina Activa, i de la Fundació El7 d’Astres; i, finalment amb Jaume Salmeron, regidor d’Atenció a les Persones, Cooperació, Educació i Ensenyament, i Habitatge de l’Ajuntament d’Arbúcies.