14/03/2022 - Salut

Avui, 14 de març, Dia Mundial de l’Endometriosi

Es tracta d’una patologia que afecta una de cada 10 dones en edat fèrtil

Cada 14 de març es commemora el Dia Mundial de l’Endometriosi amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta patologia, que afecta a 150 milions de dones a tot el món i que altera la qualitat de vida de les persones que la pateixen. 

Per aquest motiu, avui 14 de març, la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de color groc i, així, donar a conèixer aquesta patologia, que és la malaltia ginecològica més freqüent i que s’estima que afecta a una de cada 10 dones en edat fèrtil. 

L’endometriosi és una malaltia crònica en la qual l’endometri creix i s’implanta fora de la cavitat original. Acostuma a afectar el peritoneu pelvià, els ovaris, les trompes de fal·lopi i la resta de la regió pelviana, incloent-hi l’intestí, la bufeta i el recte.

Aquest teixit desplaçat respon, com el de l’úter, a les hormones que produeixen els ovaris durant el cicle menstrual, és a dir, prolifera, es desprèn i es descama durant la menstruació. Aquesta descamació, que no pot ser exterioritzada del cos, produeix quists ovàrics, nòduls i adherències.

Es tracta d’una malaltia benigna, no cancerígena, que pot tenir un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen. Pot causar dolor, sagnada menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals. A més, entre el 30 i el 50 per cent de les dones que la pateixen són estèrils.