15/10/2021 - Salut

Cauen la major part de restriccions, però la mascareta segueix sent obligatòria

La cultura, la restauració, l’oci, el comerç i els actes civils i religiosos, al 100 per cent

Catalunya entra aquest divendres 15 d’octubre en una nova fase de la pandèmia, ja que desapareixen la major part de les restriccions que hi havia fins ara. Aquests són els principals canvis que són efectius a partir d’avui. 

La mascareta, encara obligatòria
Cal portar-la als espais tancats i també a fora quan no es pugui mantenir la distància de seguretat entre persones no convivents. Això vol dir també als llocs de treball i als centres educatius.

Cultura, restauració, oci, comerç i actes civils i religiosos, al 100 per cent 
Entre els espais que tornen al 100 per cent de l'aforament hi ha els del món cultural: teatres, cinemes, auditoris, biblioteques, museus, arxius, sales d'exposició o circs. S'elimina el nombre màxim d'espectadors.

Als bars i restaurants, desapareix el topall de 10 persones per taula i també l'obligació de mantenir una distància mínima entre taules, tant a dins dels locals com a les terrasses. A més, recuperen l'horari habitual.

Comerços i mercats també tornen al 100 per cent d'aforament. Fins ara el tenien limitat al 70 per cent i havien de tancar a les 00.30 hores. No es permet la venda d'alcohol entre les 22.00 i les 06.00.

També desapareix el límit d'aforament als actes religiosos i civils, inclosos els casaments i funerals, així com a les fires i congressos, parcs d'atraccions, equipaments cívics i activitats relacionades amb el joc.

L'esport a l'interior, al 80 per cent de la capacitat
Els actes esportius a l'aire lliure recuperen l'aforament del 100 per cent. En canvi, els que es facin a llocs tancats queden limitats al 80 per cent. En tots dos casos és obligatori l'ús de la mascareta.

A més, s'elimina el nombre màxim d'espectadors.

Les assemblees d'entitats esportives incrementen l'aforament del 70 al 100 per cent.

Oci nocturn i música a peu dret amb certificat Covid i aforament restringit
Per accedir a les discoteques cal acreditar que s'està vacunat, s'ha superat la malaltia recentment o un test negatiu. Els locals obren en l'horari habitual però tenen l'aforament limitat al 70 per cent. L'ús de mascareta és obligatori quan no es consumeix i cal tenir en compte que només es pot beure a la barra. És a dir, que es pot ballar a la pista, però amb la mascareta posada.

Les mateixes condicions s'apliquen per als festivals i activitats musicals que es facin a l'interior i amb el públic dret.

Prohibició dels botellons
Segons la resolució del govern, a les concentracions de persones a l'espai públic que es facin entre la 1 de la matinada i les 6 del matí no es permet el consum d'aliments ni begudes.

100 per cent de presencialitat a l'educació
Es permeten les classes presencials amb el 100 per cent d'aforament a les universitats, tot i que se manté la possibilitat de fer les lliçons teòriques de forma telemàtica. 

Final progressiu del teletreball
Es demana el retorn gradual de la presencialitat als llocs de treball i que es continuï fomentant la feina a distància quan sigui possible per la naturalesa de l'activitat.