29/04/2020 - Salut

El desconfinament en 4 fases

A partir de dissabte es podrà sortir a fer esport i a passejar

A partir d’aquest dissabte 2 de maig es començaran els primers passos de la desescalada del confinament al qual estem sotmesos actualment. Si diumenge passat els nens i nenes van poder començar a sortir a passejar durant una hora al dia, aquest dissabte ho podrà fer la població en general. Això sí, qui surti a córrer ho haurà de fer de forma individual i qui surt a passeig ho podrà fer amb parella, sempre i quan convisquin en el mateix domicili.

A partir del dilluns 4 de maig es duran a terme els primers passos del desconfinament i cada dues setmanes s’avaluarà com han funcionat les mesures aplicades en aquell moment i si les dades sanitàries són favorables i la pandèmia recula, es passarà a la següent fase i si no, es mantindrà la que hi hagi o es retrocedirà. Per aquest motiu, les dates que s’assignen a cada fase són orientatives i en funció de cada territori.

En els millors dels casos, la duració del procés serà d’un mes i mig i, com a màxim, es planteja en 8 setmanes, de manera que a finals de juny estaríem dins “la nova normalitat” si l’evolució de la pandèmia està controlada en tots els territoris.

A partir del dilluns 4 de maig:

- Obertura de locals amb cita prèvia. Per exemple, els restaurants podran oferir menjar per emportar (fins ara només podien dur-lo a domicili).

- Obertura als entrenaments individuals d’esportistes professionals
i federats i l’entrenament bàsic de lligues professionals.

La fase I començarà l’11 de maig:

- Obertura parcial de l’activitat. Per exemple: petit comerç, terrasses de bars i restaurants amb limitacions d’ocupació del 30 per cent.

- Obertura d’hotels i allotjaments turístics, però hauran de tenir tancades les zones comunes i amb determinades restriccions.

- Activitats d’àmbit agrari.

- Activitats esportives professionals amb les mesures d’higiene - Llocs de culte amb limitació d’aforament d’un terç.

Fase II

-Obertura d’activitats que segueixen restringides durant la Fase I.

- Els bars i restaurants podran obrir l’interior dels locals, però només 1 terç de la seva capacitat i amb garanties d’espai.

- El curs escolar es reprendrà al setembre, però els centres educatius podran obrir en 3 supòsits:
- Per dur a terme activitats de reforç
- Per acollir els nens i nenes menors de 6 anys en què els pares i mares treballin
presencialment.
- Per la celebració d’EBAU (Avaluacions de batxillerat per accés a a la universitat)

- Obertura per a la caça i la pesca esportiva.

- Obertura de cinemes, teatres, auditoris i altres llocs similars amb utaques preassignades.

- Obertura de visites de monuments, sales d’exposicions i equipaments culturals, sales de conferències, però només un terç del seu aforament.

- Es podran celebrar actes culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats i que només ocupin un 30 per cent de l’aforament. I, a l’aire lliure, quan siguin menys de 400 persones assentades.

- Els llocs de culte podran ampliar la seva capacitat del 30 al 50 per cent.

Fase III

- Flexibilització de la mobilitat en general.

- Ús de la mascareta fora de casa i en el transport públic.

- El sector comerç podrà ampliar la seva capacitat fins al 50 per cent però s’haurà de mantenir la distància de seguretat de 2 metres.

- En el sector de la restauració se suavitzaran les restriccions d’ocupació i aforament, però es mantindran les condicions de separació estrictes entre clients.

Nova normalitat

A partir d’aquest moment acabaran les restriccions socials i econòmiques, però es mantindrà la vigilància epidemiològica i, sobretot, les mesures d’higiene i protecció personal fins que hi hagi una vacuna.

Les dates i l’evolució real dependrà del comportament i el control de la pandèmia, així com la capacitat per anar superant les diferents fases, en les condicions establertes en el Pla. El temps entre cada una de les fases tindrà una duració mínima de 2 setmanes, que és el període mig d’incubació del virus.