20/04/2020 - Salut

Salut distribueix 14 milions de mascaretes a través de les farmàcies a partir d’avui

A partir d’avui, 20 d’abril, s’han començat a distribuir mascaretes de tipus quirúrgic 2R de triple capa a través de les farmàcies de tot Catalunya. L’adquisició es fa de forma individual i després de mostrar la targeta sanitària. En principi només se’n dispensarà una unitat per persona i més endavant hi haurà la possibilitat d’adquirir-ne una altra a un cost inferior a 1 euro. Aquest tràmit s’emmarca en la campanya Mascaretes /Salut”. Des de Salut es demana a la ciutadania que no vagi de forma massiva a les farmàcies i trenqui el confinament només per anar a buscar la mascareta. Cal tenir en compte que totes les mascaretes que no es dispensin es reservaran per als professionals sanitaris.

Els 14 milions de mascaretes es repartiran a les farmàcies de forma esglaonada durant 6 setmanes. La setmana que ve se’n distribuiran un milió i mig i les següents s’anirà incrementant. La distribució es farà per tot el territori, proporcionalment a la població.

Es prega a la ciutadania adquirir les mascaretes amb responsabilitat social. És important que les persones vulnerables i les que s’hagin incorporat una altra vegada a la feina siguin les primeres en poder accedir-hi. D’altra banda, també es demana anar a les farmàcies que en facin la dispensació de forma gradual per no generar cues o aglomeracions per evitar possibles contagis.

Els usuaris podran accedir a una segona mascareta abonant 0,76 euros, que es correspon amb el preu fixat per a la campanya.

D’acord amb el context normatiu actual, el Departament de Salut recorda que:

Cal dur a terme sempre les mesures higièniques recomanades per l’OMS des de l’inici de la pandèmia, per reduir el risc de contagi:

• Mantenir una distància d’entre 1 i 2 metres amb les persones del voltant.
• Tossir o esternudar sobre un mocador de paper d’un sol ús o en l’avantbraç, mai sobre les mans.
• Rentar-se les mans molt sovint.
• S’ha de mantenir el confinament de la població excepte per fer les compres imprescindibles i els casos dels treballadors considerats essencials.
• Les persona amb simptomatologia sospitosa d’infecció per SARS-CoV-2 ha d’autoaillar-se al seu domicili i no ha de sortir al carrer.
• Es pot optar per l’ús de la mascareta en els espais públics si se’n disposa.

Aquestes recomanacions són per a la ciutadania i per a un entorn no sanitari.

Aquí us deixem un vídeo de com s’han de posar les mascaretes:
https://www.youtube.com/watch?v=EKGO6SRjJWU&feature=youtu.be

Aquí trobareu tota la informació sobre les mascaretes que necessiteu:
https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/desconfinament-progressiu/mascaretes/