13/09/2022 - Turisme

Catifaires arbuciencs participaran a la Trobada Internacional de Catifaires a Salou

A la trobada hi haurà 150 catifaires de 9 països diferents

Més de 150 catifaires d’arreu del món arribaran a Salou entre el 15 i el 18 de setembre per a realitzar  un conjunt de fins a 17 catifes de flors i altres materials naturals amb motiu de la celebració del Simposi Internacional sobre Patrimoni Cultural Immaterial (PCI). Entre ells, hi haurà una representació de l’Associació de Catifaires d’Arbúcies. 

El Simposi se celebrarà els dies 15 i 16, organitzat per l’Ajuntament de Salou, la Coordinadora internacional d’Entitats d’Art Efímer i la Federació Catalana d’Entitats Catifaires. La Trobada Internacional de Catifaires tindrà lloc seguidament els dies 17 i 18, organitzada per la Federació Catalana d’Entitats Catifaires i l’Ajuntament de Salou.   

TROBADA INTERNACIONAL DE CATIFAIRES
La Federació Catalana d’Entitats Catifaires organitza cada any la seva Trobada Nacional de Catifaires a una població diferent, que permet conviure un dia de festa i de germanor amb tots els catifaires federats. Arbúcies va acollir ara fa tres anys la catorzena trobada. 

En aquesta ocasió la trobada és internacional perquè vol compartir aquesta activitat  amb  totes les entitats que durant aquests 17 anys l’han convidada. Per fer aquesta trobada la Federació Catalana compta amb  l’organització de l’Ajuntament de Salou.

Per aquest motiu s’ha elaborat  un projecte ambiciós amb el títol: Salou, un mar de flors a la costa catalana. Un projecte que permetrà exhibir catifes de molta qualitat que engalanaran el Passeig de Mar de Salou com un jardí florit, digne de ser visitat.

Han confirmat la seva participació 20 delegacions internacionals, amb uns 150 catifaires que faran 17 catifes i ocuparan 250 metres del Passeig de Mar de Salou. En l'elaboració de les catifes s'empraran tècniques i quantitat de materials diferents que oferiran un  gran espectacle visual, acolorit i innovador de l'art efímer que es fa al món.

SIMPOSI INTERNACIONAL SOBRE PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL
El Simposi Internacional ha tancat el programa amb sis ponents de Mèxic, Malta, Bèlgica, España, Catalunya i un representant de la UNESCO. Al llarg de les sessions, analitzaran els reptes de la gestió cultural del PCI, les polítiques públiques adoptades per diferents governs i la valorització de les pràctiques culturals vives, entre altres. 

També es produiran dues taules rodones. La primera, amb la participació de  representants dels Diables, del Bestiari de Catalunya i dels catifaires, que parlaran de la transmissió del PCI i les estratègies de salvaguarda que apliquen els qui són els “portadors” d’aquestes tradicions. 

La segona comptarà amb les intervencions de representants dels castellers, la Patum de Berga i les Festes del Foc dels Pirineus, en la que s’exposaran els valors catalans dels PCI reconeguts per la UNESCO i com han millorat la seva visibilitat després de la seva inclusió a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.

Durant el Simposi també es produiran exhibicions de tècniques com el Rangoli (Índia), la creació de mandales (Tibet), les arenes del Teide i l’art de carrer amb guixos de colors (EE.UU). Als vespres s’han programat activitats lúdiques amb la participació d’agrupacions de cultura popular com els diables i els castellers.