24/03/2020 - Política

S’aprova el Pressupost 2020 en el primer ple telemàtic d’Arbúcies

També va coincidir amb la inauguració de la sala de plens del nou ajuntament

Malgrat la greu crisi sanitària per culpa del coronavirus que estem vivint, els 13 regidors de l’ajuntament d’Arbúcies es van reunir ahir, dilluns 23 de març, per celebrar una nova sessió ordinària del ple municipal. Però no va ser com sempre, ja que més de la meitat del consistori va participar al ple de forma telemàtica i des del seu domicili, mentre que la resta ho va fer presencialment a la sala de plens de l’Ajuntament. 

Així doncs, es va donar la coincidència de celebrar el primer ple a la sala de plens del nou ajuntament, situat a l’antic edifici del Molí del Roquer, conegut com Can Delfí, i que aquest també fos el primer ple telemàtic de la història del municipi. Set regidors, tres de l’equip de govern i els 4 de l’oposició van poder participar en la sessió des de casa seva, mentre que els altres sis regidors de l’equip de govern ho van fer presencialment, respectant en tot moment les distància i mesures de seguretat establertes per les autoritats. 

A la sessió, es van aprovar els comptes per aquest any 2020. Concretament, el Pressupost que s’ha aprovat ascendeix als 10.050.000 euros. Segons va explicar l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, pel que fa al capítol d’inversions, les més destacades seran les destinades a l’espai d’Aigua i Salut, a la nova Llar de Jubilats, al Centre de divulgació del vescomtat de Cabrera i al Museu Etnològic del Montseny. 

Espai d’Aigua i Salut 
Concretament, Garriga va especificar que per finalitzar les obres del nou espai d’Aigua i Salut, situat a la zona esportiva de Can Delfí, s’hi destinaran 600.000 euros. Recordem que aquest nou complex esportiu disposa d’unes instal·lacions formades per dues piscines exteriors –una petita de 6x12 i una de gran de 230 metres quadrats -, un espai de gespa de 1.200 metres quadrats, uns vestidors amb capacitat per a 200 persones, una piscina climatitzada de 4 carrils i 25 metres de llargada i 3 sales de gimnàs de 300 metres quadrats, que acolliran totes les activitats esportives que actualment estan repartides entre diferents equipaments municipals, així com noves modalitats que s’incorporaran.


Llar de Jubilats 
Pel que fa a la nova Llar de Jubilats, que s’ubicarà a l’antic edifici de les Escoles Velles, conegut actualment com Hotel d’Entitats, es preveu acabar les obres aquest 2020 i invertir-hi la xifra de 400.000 euros des de l’Ajuntament i amb el suport de la Diputació de Girona. 

El nou casal per als avis tindrà serà molt més lluminós i més accessible, ja que disposarà de places d’aparcament en les seves proximitats. L’equipament estarà dividit en quatre plantes i es repartirà de la següent manera: la planta  baixa serà l’àrea administrativa i s’hi ubicaran els serveis de gestió i administració de l’Associació de Jubilats, així com els serveis de perruqueria. La primera planta estarà dedicada més a la part social de la llar i acollirà la sala d’usos múltiples, la sala de televisió, la sala polivalent, la cafeteria, el billar i el pati. La segona planta estarà dedicada a l’àrea docent i formativa i comptarà amb una aula de manualitats, amb l’aula d’informàtica, una aula per a usos múltiples, amb el servei de podologia i d’una terrassa exterior. I, finalment, a la tercera planta s’hi ubicaran els tallers i el magatzem A més a més, aquest nou emplaçament disposarà d’uns jardins de més de 500 metres quadrats, on també s’hi ubicarà la petanca. 

Centre de divulgació del vescomtat de Cabrera i Museu Etnològic del Montseny 
Finalment, una de les altres grans inversions que inclouen els comptes generals per aquest any, és la que s’ha de fer per la creació del Centre de divulgació que, juntament amb el Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, esdevindran l’epicentre del projecte Producte turístic-cultural vescomtat de Cabrera que inclou 13 municipis de la comarca de La Selva. 

Aquest projecte té com a objectiu generar una proposta capaç de posicionar aquest territori com un dels centres de turisme cultural del país, creant tot un seguit de rutes i altres productes turístics al voltant del llegat patrimonial del vescomtat de Cabrera i del castell Montsoriu. El cost del projecte és de 922.000 euros, sufragats a través d’aportacions del Fons FEDER, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Girona i de l’Ajuntament d’Arbúcies.

Pel que fa a la part d’inversions, l’alcalde d’Arbúcies va posar de manifest la rellevància del temporal Gloria, ja que “a causa d’aquest greu temporal, el Pressupost de l’Ajuntament s’ha vist greument afectat. Hem d’invertir, si o sí, 1,2 milions d’euros a reparar els desperfectes que va ocasionar en tot l’espai públic del nostre municipi”. Garriga va concloure: “Això ha provocat un canvi del que estava previst inicialment al pressupost com diverses millores en carrers, places i equipaments públics”. 

Finament, el batlle va explicar que donada la situació actual que viu el país i també el nostre municipi, el Pressupost de l’Ajuntament d’arbúcies per aquest 2020 “és un pressupost on s’ha prioritzat la vessant social, ja que hi destinarem prop del 10 per cent de la despesa total repartit en diferents partides i regidories”.