08/02/2023 - Salut

L’Ajuntament impulsa una nova campanya d’esterilització de gats i gossos

Des de fa uns mesos s’ha implementat el mètode CER per controlar les colònies de gats

L’Ajuntament d’Arbúcies conjuntament amb el centre veterinari Eriçó Blau de Sant Hilari Sacalm impulsen una nova campanya d’esterilització, de febrer a maig, a preus reduïts. 

Qui estigui interessat a beneficiar-se de la campanya d’esterilització, cal que s’inscrigui a l’OAC de l’Ajuntament d’Arbúcies (horari de 9 a 14 h) o bé per correu electrònic a salut@ajarbucies.cat i ha d’indicar: persona de contacte, telèfon o correu electrònic i nombre de femelles o mascles a esterilitzar per poder coordinar la intervenció amb el centre veterinari.

La normativa obliga a les persones propietàries d’animals de companyia a identificar-los mitjançant microxip i censar-los a l’Ajuntament (aquest tràmit serà sense cost per a les persones que participin a la campanya). Aquest tràmit permet que l’animal pugui ser recuperat en cas de pèrdua o robatori. L’esterilització és la forma més efectiva d’evitar la superpoblació i l’abandonament com a conseqüència de naixements no desitjats. A més, es
redueixen els trastorns de conducta, l’ansietat que pateixen en els períodes de zel i els problemes d’infeccions de l’aparell reproductor. 

Cal tenir en compte que l’abandó o no atenció d’un animal domèstic és una irresponsabilitat sancionable d’acord amb la normativa vigent (Decret Legislatiu 2/2008 de 15 d’abril de la Llei de protecció dels animals).

Mètode CER

Al mateix temps, l'Ajuntament d’Arbúcies amb l'ajuda de l'Associació d’Amics de la Natura (ANA), les voluntàries de Bigotis sense llar i les alimentadores van iniciar al mes d’octubre passat la realització del mètode CER.

El mètode CER fa referència a la captura, esterilització i retorn dels gats de les colònies existents al municipi. Aquest model és l’única intervenció que permet eliminar les molèsties produïdes per les colònies de gats (orins, baralles, miols en períodes de zel,...). També redueix els riscos sanitaris, tant per als mateixos animals com per als veïns, gràcies al sanejament de l’espai on habiten, alhora que evita una superpoblació i millora la qualitat de vida dels animals i de la ciutadania que hi conviu.

Aquesta gestió controlada consisteix en les accions següents: 

-Detecció del  cens de les persones alimentadores amb possibilitat i voluntat de col·laborar en el projecte

-Localització de les diferents colònies de gats urbans

-Control veterinari dels exemplars de la colònia: captura, proves veterinàries, esterilització i retorn.

La regidora de Salut Pública, Anna Rotllant, explica: “Des de l'inici s'han esterilitzat set gats de dues colònies diferents i es té previst anar fent esterilitzacions de les diferents colònies fins arribar a controlar-les”.