04/05/2020 - Salut

Què es pot fer i què no durant la fase 0 de la desescalada que comença avui

Pot obrir el petit comerç i els establiments de restauració per fer menjar per emportar

Avui, dilluns 4 de maig, s’inicia la fase 0 del pla de desescalada. Una fase en què es permeten noves activitats que fins ara no estaven permeses degut a la situació d’excepcionalitat que estem vivint. Aquestes noves activitats fan referència, sobretot, al petit comerç i als establiments dedicats a la restauració. Aquí sota trobareu una guia amb tot el que està permès a partir d’avui.

Comerços de menys de 400 metres
Aquest dilluns 4 de maig poden obrir tota mena de comerços que tinguin menys de 400 metres quadrats de superfície, sigui botigues o serveis, com ara perruqueries.

Però han de funcionar i treballar complint molts requisits:

- Cal donar cita prèvia.
- Es pot anar a recollir productes comprats per telèfon o per Internet.
- Hi ha d'haver gel hidrològic a l'entrada.
- Només pot haver-hi un client per cada treballador de la botiga.
- Si són d'autoservei, el client no pot anar a buscar els productes, sinó que els hi portaran.
- Si es fan servir emprovadors, cal desinfectar-los després de cada ús.
- Hi haurà horari preferent per a gent gran: les franges en què poden sortir al carrer, de 10 a 12 h i de 19 a 20 h.
- S'ha de netejar i desinfectar dos cops al dia.
- La roba dels treballadors cal rentar-la cada dia entre 60 i 90 graus de temperatura.

Aquestes normes no s'apliquen als comerços que han estat oberts durant tot l'estat d'alarma.

Menjar preparat
Els restaurants i bars poden obrir per preparar menjar i que els clients el vagin a buscar, però s’han de tenir en comptes les següents consideracions:

- Cal demanar-lo abans per telèfon o per Internet.
- Cal cita prèvia per evitar aglomeracions.
- Només un client a l'interior per cada treballador.

Protecció Civil ha elaborat una guia amb preguntes i respostes sobre les normes a seguir als establiments que poden reobrir a partir d'aquest dilluns. Trobareu l’enllaç al final de la notícia.

Obres en edificis habitats
Un altre dels canvis afecta les obres en edificis amb veïns vivint-hi: s'hi pot treballar si els pisos o locals on es fan les obres són buits.

Les condicions són que es limiti la circulació dels treballadors per les zones comunes a l'entrada i la sortida de l'horari laboral, i que els treballadors adoptin les mesures adequades contra el coronavirus.

Va ser el 12 d'abril quan es van prohibir les obres d'aquest tipus que no fossin reparacions urgents.

Esportistes professionals
Els esportistes també podran sortir de casa per entrenar-se, però amb dos règims diferents: els qualificats d'alt nivell o d"interès nacional", i la resta de professionals federats.

Els primers poden fer-ho on vulguin, tota l'estona que vulguin i també amb l'entrenador, que ha d'estar sempre a 2 metres de distància.

Els segons han de fer servir les franges horàries comunes amb la resta d'esportistes aficionats i no poden sortir del seu municipi, però poden baixar al carrer dues vegades al dia.

Pel que fa als esportistes de lligues professionals, poden anar a entrenar-se als clubs, però ho han de fer individualment.

Consulta d'arxius
També es permet a partir d'aquest dilluns anar als arxius per consultar documents que no estiguin disponibles a Internet.

Les persones que ho facin tenen una limitació de 10 documents, que es quedaran després en quarantena i no els podrà consultar ningú més durant 10 dies.

Mascaretes a tots els transports
A més de totes aquestes normes, a partir d'aquest dilluns serà obligatori portar mascareta per poder utilitzar tota mena de transport públic: trens, autobusos, avions i vaixells.

 

Preguntes sobre la reobertura al públic de comerç minorista (botigues) i de serveis, inclosa restauració i hostaleria