Reciclatge

Recicles o embrutes? Tu decideixes!

                                                                         

*Campanya realitzada gràcies a la col·laboració d'  

Cada cosa al seu lloc 

RESTA

Agulles de cosir, baietes, bastonets de les orelles, biberons i tetines, bijuteria i complements, bolquers, compreses i tampons, bombetes de filament, bosses d’escombraries buides de plàstic, cendrers de plàstic o porcellana, cera i espelmes, clips metàl·lics, cotó fluix i benes, encenedors, etiquetes adhesives, llapis, gomes, gomes elàstiques, bolígrafs, retoladors, gots de plàstic, got de vidre trencat, guants sanitaris, llaços i cintes de regal, llima ungles, maquineta d’afaitar, màquina fer punta, mascareta sanitària, pals d’escombrar o fregar, palletes de plàstic, paper plastificat, pols d’escombrar, precinte adhesiu, preservatius, puntes de cigarret, raspall de dents, sorra d’animal domèstic, tovalloletes humides, ulleres, xiclets, xinxeta, xumet, escombra, fregadora, globus, etc.

A la fracció resta, només hi llencem tots aquells residus que no poden ser ni reciclats ni aprofitats de cap altra manera.

CENTRE DE TRACTAMENT DE RESIDUS
En aquesta planta, un cop s'han extret els elements reciclables, tot el que no és aprofitable té un tractament de disposició final  que en el cas d’Arbúcies és l’abocador de Lloret de Mar.

 

FRACCIÓ ORGÀNICA

Pinyols, taps de suro, terra de plantes, tovallons de paper bruts, restes de menjar cru i cuit, aliments fets malbé, petits elements vegetals,  marro del cafè i filtres de cafè (no càpsules), closques, escuradents de fusta, excrements d’animals domèstics sense sorres absorbents, flors, gespa natural, bossetes d’infusió, llumins de fusta, paper de magdalenes, etc.

A la fracció orgànica, llencem només restes de menjar, aliments fets malbé i petits elements vegetals. Per evitar pudors, hem de llençar la fracció orgànica al vespre.

PLANTA DE COMPOSTATGE
En aquesta planta, la fracció orgànica (FORM) rep un tractament biològic amb presència d'oxigen, tal com fan els bacteris en un procés de descomposició de forma natural. La fracció orgànica no ha de contenir impropis perquè impedeixen o dificulten el procés biològic.

Del procés de compostatge s'obté un fertilitzant molt adequat, el compost, que s'utilitza com a adob per al sòl dels jardins, parcs I HORTS.
 

PAPER I CARTRÓ

Bossa de paper o de cartró, capsa de cartró, capses de cereals o galetes, capses de sabates, capsa de bombons, diaris, envasos de cartró d’aliments i begudes, envàs monodosi de paper (sucre, sal, ..), etiquetes de paper no adhesives, fulls de paper, paper de regal, revistes, safates i capses de cartró pastisseria, sobres de paper, 
A la fracció de paper i cartró, només dipositem el paper i cartró ben plegats. Cal evitar espirals, clips, grapes... No confondre'l amb mocadors i tovallons de paper.

PLANTA DE TRIATGE
A la planta de triatge es fa la selecció segons tipus de material i s'embala per transportar a les plantes de reciclatge.
Aquí es fa un procés de desfibratge i neteja de tintes, pigments i coles. S'hi afegeixen fibres noves. La pasta se separa de l'aigua i es premsa.

Es transforma en pasta per a nou paper i cartró.

 

ENVASOS LLEUGERS

Aerosols, ampolles de plàstic, blísters, bosses d’aperitius, bosses de congelats, bosses de plàstic, bric, caixes de fusta petites per fruita delicada, capses de puros, capsa metàl·lica de galetes o bombons, cartutx de cera depilatòria, roll-on, embolcalls (aliments, mocadors de paper, rulls paper de cuina o wc, ...) paper film i de plata, envasos d’aliments a granel, envasos mono dosi (productes cosmètics, suero, salses, etc.), estoig de plàstic de bombons o xocolates, iogurts de plàstic, llaunes de conserva, llaunes de beguda, llaunes fèrriques, pots de gel i xampú, precintes d’ampolles de vi i cava, safates d’alumini, safata de pórex, tapes de iogurts i postres, tapes d’alumini de pots de vidre o plàstic, taps metàl·lics tipus xapa, tubs de dentifricis i cremes (depilatòries, hidratants, etc.), xarxa de fruita...
S’identifiquen els envasos reciclables perquè porten aquest signe 

Abans de llençar-los, elimina restes de matèria orgànica dels envasos.

Planta de triatge
A la planta de triatge, els envasos se separen per materials: tipus de plàstics, alumini, fèrrics, fusta i brics. Cada material serà embalat i preparat per a transportar a la corresponent planta de reciclatge.

Planta de reciclatge 
A la planta de reciclatge de plàstics el plàstic es separa segons tipologies i densitats. Es renta i es fon per a fer-ne matèria primera en forma de grànuls que s’introdueixen en el cicle productiu. Es transforma en matèria primera per fer nou plàstic.

A la planta de reciclatge de metall, el metall se separa segons tipologies. Es tracta i es fon per a fer-ne matèria primera. S'empaqueta en bobines per reintroduir en el sistema productiu. 
Es transforma en nous envasos, peces automoció, material de la construcció, eines, etc.

A la planta de reciclatge d’envasos de fusta, els embalatges de fusta, com caixes i estoigs, es trituren per fer-ne serradures, que acabaran transformant-se en combustible per a calderes o conglomerats per a mobles.

 

VIDRE

Ampolla d’oli de vidre, ampolla de cava, ampolla de colònia, ampolla de vi, ampolla de licor, ampolla de suc de vidre, envàs de desodorant de vidre, flascons de perfum, flascons de pintaungles, pots de iogurt de vidre, pots de vidre.

A la fracció del vidre, en cap cas no s'hi han de dipositar els taps de les ampolles i dels pots, les bombetes ni fluorescents. Cal dipositar les ampolles i envasos de vidre ben buits.

PLANTA DE TRIATGE DEL VIDRE
Tot el vidre recollit arriba a les empreses encarregades de separar-lo segons colors i tipologies.

PLANTA DE RECICLATGE DEL VIDRE
Es tritura fins a la mida de grànul idònia. Se n'obté el casc de vidre que servirà com a matèria primera per a la fabricació de nous envasos.
Es transforma en noves ampolles i pots de vidre reciclat.
 

DEIXALLERIA
Bolígrafs, càpsules de cafè, cassoles, CD i DVD, cendrers de vidre, cistells i cabassos, coberts, discs de vinil, espirals de llibreta, fotos i diapositives, radiografies, galledes, elements de ceràmica, joguines, mànega, mirall, matalàs, oli de cotxe, oli vegetal, mobles de fusta, paelles, estris de cuina, penjadors de plàstic o fusta, pintures, pinzells bruts, plats trencats, pneumàtics, porró de vidre, rodet de fotografia, runa en poca quantitat, termòmetre de mercuri, test de ceràmica, test de plàstic, tòners, tubs de PVC, vernís i dissolvents, vidre de marc de fotos, vidre pla, xeringues i agulles, cables, alumini, ferro, xatarra, metall, etc.

Piles i acumuladors: bateria de vehicle, bateria patinets i bicis elèctriques, bateries recarregables de liti, bateria recarregable de níquel, piles alcalines i piles bastó, piles de botó.

RAEEs, Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics: altaveus, amplificadors, aparells d’aire condicionat, aparells d’aire, petits electrodomèstics (espremedora de taronges, màquina de fer biquinis, creps, gofres, dònuts,.. assecador, planxa, planxes cabell, batedora, picadora, etc.) aparells mèdics elèctrics o electrònics (termòmetre digital, mesurador de tensió, etc.), aspirador, auriculars, bàscula elèctrica o electrònica, batedora elèctrica, calculadora,  calderes i termos, càmeres de fotografia i vídeo, carregadors, cartutx d’impressora, consoles i videojocs, vitroceràmica i inducció, dispositius TPV, eines elèctriques, (trepador, tornavís elèctric, etc.), endolls i interruptors, equips de música, equips esportius elèctrics (bicicleta estàtica, el·líptica, cinta de córrer, etc.), estufes i radiadors, forns i microones elèctrics, impressores i fotocopiadores, instruments musicals elèctrics, joguines elèctriques i electròniques, làmpades i bombetes, llibres electrònics, lluminàries, màquina d’afaitar o tallar cabell elèctrica, màquina de cosir elèctrica, micròfon, mòbil i accessoris, nevera, ordinador, pantalles, radio, raspall de dents o cabell elèctric o electrònic, rellotges elèctrics o electrònics, rentadora, rentavaixelles, reproductors de DVD i vídeo, robot de cuina, ruter, tabletes, marcs digitals, targetes SIM i de memòria, teclat i ratolí d’ordinador, televisors, termòstat, torradora, transformador, ventilador, etc. S’inclouen tots aquests aparells, el cablejat i els seus accessoris.

EMPRESES ESPECIALITZADES
Depèn del tipus de residu anirà en una o altra empresa especialitzada, i en aquestes empreses es separaran els materials valoritzables (plàstics, metalls, vidre) dels elements perillosos o no recuperables que cal descontaminar.

Els valoritzables van a una planta de reciclatge on es tractaran els diferents tipus de residus per reintroduir-los al cicle productiu per esdevenir nous aparells i components electrònics. 

Els materials valuosos (brom, cadmi, or, plata, plom, mercuri, níquel, coure, cobalt i níquel) es recuperaran per fer nous components electrònics.

Els materials reciclables no contaminants es portaran a la seva corresponents planta de tractament.

MEDICAMENTS
Medicaments, capses de medicaments, flascons de vidre de medicaments, envasos de medicaments, tubs de medicaments, etc.

A la farmàcia hi trobareu els contenidors per a dipositar aquests residus.

EMPRESA ESPECIALITZADA
En aquesta empresa separen els materials valoritzables (plàstics, metalls, vidres) dels elements perillosos o no recuperables. Els perillosos o no recuperables (pastilles, xarops, etc.) passaran a un procés de descontaminació per evitar que malmetin el medi ambient, i els envasos seguiran el cicle que els correspon segons tipus de fracció i esdevindran nous envasos per a medicaments.
  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Bosses per a reciclables i cubells per a la matèria orgànica

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Arbúcies ja fa molts anys, concretament des de l’any 2008, que treballa per tal de conscienciar a la gent perquè redueixi la quantitat de residus que es llencen a la bossa de resta i que dipositi els residus a la fracció que els correspon.

Per tal de facilitar les coses a tots els arbuciencs i arbucienques, l’any 2008 ja es va fer una campanya en la que es van repartir tres bosses de ràfia a cada habitatge del poble. Tres bosses: una groga pels envasos, una blava pel paper i el cartró i una verda pel vidre. Aquestes bosses permeten anar fins el contenidor, llençar el residu corresponent, i guardar la bossa plegada fins haver-la de tornar utilitzar. Aquestes bosses permeten classificar els residus, acumular-los dins la bossa i llavors anar-los a llençar al contenidor corresponent. Podent guardar la bossa plegada fins tornar a casa.  

En la mateixa línia, l’any 2010, es van repartir galledes reixades per a les restes orgàniques. D’aquesta manera tothom pot tenir cada residu al lloc que li correspon i portar-lo al contenidor que li pertoca.

 

On va cada residu

L'ajuntament va editar i repartir a finals del 2010 un llistat de 131 residus en què s'indica quin és el contenidor o espai que li correspon. Amb aquest paper és més fàcil identificar el destí dels residus que es generen habitualment a les cases.

El podeu penjar en un lloc visible, a la nevera mateix, i us serà molt útil perquè esvaïreu dubtes i ajudareu a millorar la recollida de residus a Arbúcies.

Nomenclàtor del paper
Resta = contenidor negre de resta
Verd = contenidor verd de vidre.
Groc = contenidor groc d'envasos
Blau = contenidor blau de paper i cartró
Marró = contenidor marró d'orgànica.