04/04/2022 - Cultura

Arbúcies recorda el Combat d’Arbúcies, un dels fets d’armes més importants de la Guerra dels Catalans

El públic va poder veure la vida als campaments, la instrucció dels soldats i la gran recreació al passeig de la Riera

Les VII Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies, que es van celebrar el passat dissabte 2 d’abril, serveixen per recordar un dels fets d’armes més importants de la Guerra dels Catalans, la darrera campanya militar de la Guerra de Successió Espanyola a Catalunya. 

La tarda del 13 de gener de 1714, tropes valones al servei del rei Felip V van arribar a Arbúcies. No era el primer cop i la gent ja estava farta dels abusos. El sometent local entonà el “Via fora!” i convocà els homes d’Arbúcies, Viladrau,  Sant Hilari i Espinelves per reunir-se a les penyes de Grau Sala, prop de l’actual Molí de les Pipes. El matí del 14 de gener, sorprenien les tropes borbòniques i els infligien una severa derrota.  

És en aquest context que els assistents a les jornades van poder veure com era la vida als campaments, la instrucció de les tropes, els jocs i la moda del 1700, així com les recreacions teatralitzades de La Teresa d’Arbúcies i les Reflexions del sometent, que van tenir lloc al Museu Etnològic del Montseny. I, la gran recreació del Combat d’Arbúcies al passeig de la Riera, que va aplegar una bona afluència de públic a les dues sessions que es van interpretar a la 1 del migdia i a 2/4 de 7 de la tarda. 

Les jornades van culminar amb l’entrega del II Premi Combat d’Arbúcies 2022, que enguany de la mà del tinent d’alcalde, Jaume Salmeron, i del regidor de Cultura, Manel Serras, es va entregar a l’associació Aire Nou de Bao, que l’any 2020 va complir 25 anys dedicats a la divulgació de la cultura tradicional i popular catalana  a la Catalunya Nord.