12/07/2022 - Medi Ambient

L’Ajuntament d’Arbúcies adjudica per 1M d’euros la renovació de l’enllumenat públic

La substitució de les làmpades actuals per LED permetrà un gran estalvi econòmic

El Ple de l’Ajuntament d’Arbúcies va aprovar l’adjudicació del contracte d’eficiència de l’enllumenat públic. Una projecte que permetrà substituir els 1.517 punts de llum actuals per enllumenat amb tecnologia LED.

Actualment, a Arbúcies hi ha 1.619 punts de llum, dels quals un 71,71 per cent és de vapor de sodi en alta pressió; un 20,88 per cent de vapor de mercuri; un 1,11 per cent d’halogenurs metàl·lics i un 6,30 per cent que ja són de LED. La inversió que suposarà la substitució d’aquests 1.517 punts de llum és de 998.000 euros, que està previst finançar-los a 15 anys, de manera que la inversió es pugui pagar gràcies a l’estalvi econòmic que tindrà el consistori amb la factura energètica. 

En aquest sentit, el regidor d’Urbanisme, Martí Pastells, va explicar que es produirà un estalvi econòmic important, ja que es passarà dels 121.658,90 euros de mitjana de cost de la facturació anual als 44.640 euros. A banda de l’estalvi, la substitució de l’enllumenat també afavorirà que s’unifiquin criteris, uniformitat, temperatura de color i s’aconseguirà una il·luminació adequada segons el tipus de via i, així, eliminar la contaminació lumínica existent actualment i complir amb la normativa vigent. 

Pastells conclou: “Aquest projecte és el resultat d’un estudi adequat a les necessitats de la població, que suposarà un salt important pel que fa a l’eficiència energètica, als costos i a la reducció de la contaminació pel que fa a l’empremta de carboni i a la contaminació lumínica”.